Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Renzi sa rozlúčil so starým postom: Toto poprial novej vláde

Matteo Renzi a Paolo Gentiloni
Matteo Renzi a Paolo Gentiloni (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Odchádzajúci taliansky premiér Matteo Renzi predpokladá, že predčasné voľby sa budú konať na budúci rok v júni. Vyplýva to z rozhovoru, ktorý Renzi poskytol webovému portálu Quotidiano.net a v ktorom zároveň zaželal mnoho úspechov svojmu nasledovníkovi Paolovi Gentilonimu.

"Ďalšie voľby, zrejme v júni, sa uskutočnia pomerným volebným systémom," vyhlásil Renzi, hoci očakáva, že poslanci odmietnu hlasovať pred septembrom, keď získajú právo na dôchodok. Prezident Sergio Mattarella v nedeľu požiadal Gentiloniho, ktorý bol v Renziho vláde ministrom zahraničných vecí, aby zostavil vládu. Súčasný zákonodarný zbor má funkčné obdobie do konca roka 2018.

"Je to schopný muž a určite sa mu bude dariť. Prajem mu veľa úspechov," uviedol Renzi pre zmienený webový portál. Novovymenovaný premiér Gentiloni dnes predstavil novú vládu, pričom zachoval takmer všetkých predošlých ministrov. Menšia stredopravá Liberálna ľudová aliancia (ALA) však naznačila, že jeho kabinet možno nepodporí, čo podľa agentúry Reuters vzbudzuje pochybnosti, či Gentiloni dokáže zostaviť väčšinovú vládu.

Gentilonimu trvalo promptné prevzatie moci z rúk Renziho, ktorý odstúpil po minulotýždňovom neúspešnom referende o ústavnej reforme, iba jeden deň. Taliansko má rozličné volebné zákony pre každú z dvoch komôr parlamentu. Prezident preto vyhlásil, že sa tieto zákony musia zladiť, aby bolo možné zvoliť pevnú vládu, ktorá vzíde z ďalších volieb.

Viac o téme: TalianskoMatteo RenziPaolo Gentiloni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu