Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

O budúcnosti Aleppa sa rokovalo v Hamburgu: Podľa Lavrova Spojené štáty len zdržujú

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA/AP)

HAMBURG - Ministri zahraničných vecí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov na bilaterálnom stretnutí v nemeckom Hamburgu v stredu večer rokovali o možnostiach dosiahnutia prímeria v sýrskom meste Aleppo. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničných vecí.

Hamburg je dejiskom zasadnutia ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). "(Kerry a Lavrov) rokovali o pokračujúcom multilaterálnom úsilí o zastavenie násilností v Aleppe, ako aj o dodávkach humanitárnej pomoci pre desiatky tisíc sýrskych civilistov, ktorí sú na ňu naliehavo odkázaní," uvádza vyhlásenie amerického ministerstva zahraničných vecí.

Kerry po stretnutí povedal novinárom, že s Lavrovom sa ešte "spojí" vo štvrtok (dnes) ráno. Ďalšie podrobnosti zo stretnutia nezverejnili. Pôvodne sa ministri Kerry a Lavrov mali stretnúť v stredu v Ženeve a diskutovať najmä o situácii v sýrskom Aleppe. Lavrov však v utorok informoval, že Spojené štáty nečakane stiahli svoje návrhy na urovnanie situácie, ktoré predložili minulý týždeň na ministerskej schôdzke v Ríme.

Lavrov podľa utorkovej správy agentúry Interfax spresnil, že USA zaslali v pondelok do Moskvy oznámenie, že sa v stredu nebudú môcť zúčastniť na plánovanej schôdzke v Ženeve, "pretože si to rozmysleli, sťahujú svoj dokument a majú nový".   Podľa Lavrova sa nový návrh "vracia k starému" a "opäť vyzerá ako pokus o získanie času", aby povstalci "dostali možnosť oddýchnuť si, nabrať nový dych a doplniť zásoby".

Lavrov sa v Hamburgu v stredu večer stretol aj s nemeckým rezortným kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom, ktorý vyzval Moskvu, aby neprispievala k súčasným napätým vzťahom v Európe. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí označilo rozhovor za "vážny". Predmetom dvojdňovej schôdzky ministrov 57 členských krajín OBSE v Hamburgu je okrem iného aj situácia na Ukrajine.

Viac o téme: SýriaJohn KerrySergej LavrovAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu