Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Západ vyzval na okamžité prímerie v sýrskom Aleppe: Sýrski povstalci navrhli päť dní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Predstavitelia Spojených štátov amerických a piatich ďalších západných krajín vyzvali dnes na okamžité zavedenie prímeria v severosýrskom meste Aleppo.

Šéf Bieleho domu Barack Obama a predstavitelia Británie, Nemecka, Talianska, Francúzska a Kanady zároveň vyzvali sýrsku vládu, aby vzhľadom na humanitárnu krízu umožnila prísun pomoci OSN do východnej časti Aleppa. Okrem toho lídri šestice krajín obvinili Rusko z obštrukcií v Bezpečnostnej rade OSN. Rusko spolu s Iránom obvinili aj z neochoty pracovať na politickom riešení konfliktu. Taktiež chcú, aby OSN vyšetrovala správy o páchaní vojnových zločinov v Sýrii.

Výzva Západu zaznela po tom, čo sýrske povstalecké frakcie navrhli dnes vyhlásiť päťdňové prímerie na odsun chorých, zranených a ďalších civilistov z východných častí Aleppa. Vláda v Damasku na tento návrh zatiaľ nereagovala. Povstalci prišli s týmto návrhom po tom, ako sýrske vládne jednotky a ich spojenci získali kontrolu už nad tromi štvrtinami Aleppa, ktorého sa protivládne sily zmocnili v roku 2012.

Viac o téme: USAAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu