Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Austrálsky mladík si doma potajme vyrábal bombu: Odpáliť ju už nestihol, skončil v base

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock, )

MELBOURNE - Austrálskeho tínedžera, ktorý plánoval odpáliť podomácky vyrobenú bombu podobnú tej z útoku na Bostonskom maratóne, dnes odsúdili na sedem rokov väzenia.

Sudca najvyššieho súdu v austrálskom štáte Viktória, Lex Lasry, uložil 18-ročnému mladíkovi trest za zmarený plán odpáliť výbušné zariadenie v druhom najväčšom austrálskom meste Melbourne. Tínedžer bol už predtým uznaný za vinného z toho, že si zaobstaral dokumenty súvisiace s improvizovaným výbušným zariadením a počas príprav na teroristický čin už toto zariadenie aj čiastočne vyrobil. Hrozil mu maximálny možný trest - doživotné väzenie.

Totožnosť tínedžera nemohli zverejniť, pretože v čase prípravy zločinu bol neplnoletou osobou. Polícia podnikla vlani v mladíkovom dome raziu a našla tlakový hrniec, škatule so skrutkami, ktoré mal v pláne použiť ako šrapnely, a návod na výrobu bomby z tlakového hrnca. Prokurátori uviedli, že tínedžerov prístroj bol podobný bombám vyrobeným z tlakových hrncov a použitým pri smrtiacom útoku na Bostonskom maratóne v roku 2013.

Viac o téme: BombaTeroristaTeroristický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu