Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Češke v Nórsku odobrali dvoch synov: Michaláková sa odvolá až do Štrasburgu

Michalákovej dve deti.
Michalákovej dve deti. (Zdroj: Facebook, ČT24)

PRAHA - Právnici Češky Evy Michalákovej plánujú podať odvolanie na Najvyšší súd a obrátiť sa aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu po tom, čo sa krajský súd v nórskom Osle odmietol zaoberať jej odvolaním v prípade straty rodičovských práv.

"Podľa všetkého sa súd (v Osle) úplne stotožnil s júnovým rozhodnutím okresného súdu. Vyjadrenie Českej republiky upozorňujúce na zjavné porušenie práv rodiny zhodil zo stola," uviedol dnes na adresu rozhodnutia právny zástupca Michalákovej Pavel Hasenkopf, citoval ho server Novinky.cz.

Systém ochrany detí, na ktorý je škandinávska krajina hrdá, podľa neho trpí vážnymi nedostatkami. "Nórska spoločnosť je veľmi vážne chorá, ak neznesie a trestá kritiku chýb svojho systému," uviedol Hasenkopf, podľa ktorého nemôže byť normálne zbaviť matku rodičovských práv kvôli tomu, že "sa nechce zmieriť so stratou svojich detí a nemlčí o bezpráví, ktorého sa na jej rodine dopustil nórsky štát".

Ďalšie kroky zverejnia právnici Michalákovej budúci týždeň. Nórsky úrad na ochranu detí Barnevernet odobral Michalákovej dvoch synov v roku 2011 na základe podozrenia zo zneužívania, ktoré sa dosiaľ nepotvrdilo. Úrady rozhodli o adopcii vtedy šesťročného Davida a na desaťročného Denisa stratila matka rodičovské práva.

Viac o téme: DetiĽudské právaŠtrasburgEva Michaláková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu