Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Erdogan vyhlásil, že chce stále do EÚ: Ak mu to neumožníme, pridá sa k Putinovi

Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin
Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že jeho krajina nezanevrela na myšlienku prijatia do Európskej únie, ale má aj iné alternatívy.

V prejave, ktorý odvysielala aj turecká televízia, sa Erdogan posťažoval, že "EÚ trvá na spomalení rokovaní o plnom členstve" a uráža Turecko. Dodal však, že napriek tomu Turecko nateraz nezanevrelo na EÚ.

Erdogan už predtým vyhlasoval, že Turecko sa nepotrebuje stať členom EÚ za každú cenu. Naznačil, že by sa mohlo pripojiť k Šanghajskej organizácii spolupráce (ŠOS), v ktorej majú dominantné postavenie Rusko a Čína. Turecko v nej má štatút partnera.

Dnes Erdogan vyhlásil, že Ankara má i iné alternatívy k EÚ, pričom ich však bližšie nekonkretizoval. Na dnešnej tlačovej konferencii v Istanbule len uviedol, že rokovania s potenciálnymi partnermi už prebiehajú.

Vzťahy medzi Tureckom a EÚ sú napäté v dôsledku hlasovania Európskeho parlamentu, ktorý minulý týždeň schválil nezáväznú rezolúciu žiadajúcu prerušenie prístupových rokovaní únie s Tureckom. Europoslanci to odôvodnili neprimeranou reakciou Turecka na júlový neúspešný pokus o prevrat, ktorý vyústil do masových čistiek a zatýkania. EÚ potrebuje od Turecka, aby v súlade s podpísanou zmluvou na svojom území zastavilo prúdy migrantov, ktorí sa snažia dostať do prosperujúcich členských krajín únie.

Erdogan vyzval všetkých moslimov, aby chránili Jeruzalem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval dnes všetkých moslimov na obranu palestínskej veci a Jeruzalema. Voči Izraelu zaujal tvrdý postoj napriek zlepšeniu vzťahov medzi oboma krajinami, informovala tlačová agentúra AP.

Prezident Turecka, ktorého väčšinu obyvateľov tvoria moslimovia, zdôraznil, že je "spoločnou povinnosťou všetkých moslimov chrániť palestínsku vec a Jeruzalem" a nenechávať ochranu mešity al-Aksá na deťoch vyzbrojených iba kameňmi.

Erdogan hovoril na parlamentnom sympóziu v Istanbule, venovanom Jeruzalemu. Kritizoval izraelský návrh, aby mešity obmedzili hlasitosť svojich ampliónov, cez ktoré vyzývajú pravidelne na modlitby.  Vyjadril sa v čase, keď sa Izrael a Turecko pripravujú vymeniť si po rokoch opäť veľvyslancov v rámci dohody o zmierení.

Viac o téme: Vladimir PutinRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu