Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mierovú konferenciu v Paríži Izrael odmietol: S Abbásom sa stretne len medzi štyrmi očami

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP Photo)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol dnes pozvanie na medzinárodnú konferenciu do Paríža, ktorej cieľom je obnovenie mierového procesu na Blízkom východe. Súčasne však vyjadril pripravenosť na separátne osobné stretnutie s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, ktoré by sa malo uskutočniť vo francúzskej metropole.

Pozvanie na schôdzku s Abbásom, ktorá by sa mala uskutočniť do dvoch týždňov, adresoval šéfovi izraelskej vlády francúzsky prezident Francois Hollande. Netanjahu v priebehu dňa informoval najvyššieho francúzskeho predstaviteľa o neúčasti židovského štátu na parížskej konferencii, pretože tá podľa jeho názoru "neprispeje k dosiahnutiu mieru" v regióne. Navyše upozornil, že je pripravený stretnúť sa s Abbásom na "priamom rokovaní bez stanovených podmienok".

Predseda izraelskej vlády zároveň opakovane vyzval palestínskeho prezidenta na priame rokovania, čo však tento odmietol, respektíve vyjadril pripravenosť na ne iba za predpokladu ukončenia výstavby izraelských osád v Predjordánsku. Francúzsku iniciatívu však Palestínčania privítali.

Plánovaný summit v Paríži má byť pokračovaním diplomatických rokovaní, ktoré sa konali vo francúzskej metropole v júni. Francúzska vláda chce pozvať na túto vrcholnú schôdzku šéfov diplomacií z 30-50 krajín, informoval denník Haarec.

Cieľom summitu má byť podľa denníka Le Figaro vypracovanie spoločného stanoviska vyzývajúceho na zachovanie dvojštátového riešenia izraelsko-palestínskej otázky. Paríž však v tejto súvislosti spomenul tiež príslušné rezolúcie OSN, ako aj potrebu dosiahnuť riešenie na základe hraničnej línie spred roka 1967.

Viac o téme: IzraelFrancois HollandeBenjamin NetanjahuMahmúd Abbás
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu