Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Situácia v Aleppe je kritická, panuje hlad a nedostatok liekov: Francúzi žiadajú riešenie

Jean-Marc Ayrault
Jean-Marc Ayrault (Zdroj: TASR)

PARÍŽ - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault žiada okamžité zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, aby posúdila situáciu v severosýrskom Aleppe a možnosti, ako pomôcť tamojšiemu obyvateľstvu.

Sýrska armáda koncom minulého týždňa spustila novú ofenzívu na Aleppo s cieľom úplne ho dobyť, pričom mu náletmi pomáha aj Rusko. Vládne sily momentálne ovládajú asi 40 percent územia východného Aleppa, ktoré mali doteraz pod kontrolou protivládni povstalci.

Koordinátor OSN pre humanitárnu pomoc Stephen O'Brien dnes uviedol, že v dôsledku bojov z mesta ušlo viac ako 16.000 ľudí a vyjadril obavu, že ďalšie tisíce ich budú nasledovať, ak boje o Aleppo budú pokračovať. Situácia vo východnej časti Aleppa je podľa neho veľmi zlá: nefunguje tam žiadna nemocnica a míňajú sa zásoby potravín.

Ayrault dnes v súvislosti s obavami o osud civilistov prostredníctvom svojho komuniké upozornil, že "viac ako kedykoľvek doteraz je nutné zastaviť boje a bezodkladne a bez prekážok umožniť dodávky humanitárnej pomoci".

Posledné zásoby potravín do mesta dopravili v júli, ešte predtým, ako bolo Aleppo zovreté do úplnej blokády. Do polovice novembra sa však zásoby potravín v meste takmer úplne minuli. Dodávky vody a elektriny sú nepravidelné už dávno.

Viac o téme: Jean-Marc AyraultAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu