Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mocnosti rokovali o Aleppe: Rusko a Amerika sa opäť stretli pri jednom stole

John Kerry a Sergej Lavrov na rokovaní.
John Kerry a Sergej Lavrov na rokovaní. (Zdroj: TASR/AP)

RÍM - Návrhy možností, ako zastaviť boje v sýrskom meste Aleppo, si dnes vymenili americký minister zahraničných vecí John Kerry s ruským kolegom Sergejom Lavrovom v Ríme.

"Nikto nečaká na novú vládu," vyhlásil Kerry po stretnutí s Lavrovom v talianskom hlavnom meste s tým, že ďalšie podrobnosti k obsahu tohto stretnutia neposkytol. Tieto "nápady" podľa vyjadrenia ministra Kerryho preveria na nasledujúcom rokovaní, ktoré sa plánuje v budúcom týždni.

"Vymenili sme si sériu nápadov," priblížil Kerry. "Povedal by som, že obe strany chápu význam toho, aby sme sa pokúšali pokračovať v diplomacii a pokúšali sa zistiť, čo sa dá podniknúť. Nikto nečaká na novú vládu. Obaja cítime naliehavosť."

Diplomati Spojených štátov a Ruska sa začiatkom budúceho týždňa zídu v Ženeve, aby tam prerokovali načrtnuté technické podrobnosti. Kerry a Lavrov majú ďalšie stretnutie naplánované na stredu. Hovoriť budú popri zasadnutí ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré sa koná v nemeckom Hamburgu.

Viac o téme: VojnaRuskoUSASýriaJohn KerrySergej LavrovAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu