Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Koniec občianskej vojny v Kolumbii: Vo štvrtok bude podpísaný mier schválený občanmi

Juan Manuel Santos Zobraziť galériu (2)
Juan Manuel Santos (Zdroj: SITA/AP)

BOGOTA - Kolumbijská vláda a ľavicová povstalecká skupina Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) podpíšu vo štvrtok pozmenenú mierovú dohodu, na ktorej sa dohodli po tom, ako pôvodnú verziu občania tesne odmietli v referende. Agentúra DPA o tom dnes informovala s odvolaním sa na vyhlásenie vládnych vyjednávačov.

Prezident Juan Manuel Santos a vodca FARC Rodrigo Londoňo podľa zverejnených údajov dohodu oficiálne spečatia v Kolumbovom divadle (Teatro Colón) v Bogote vo štvrtok o 11.00 h miestneho času (17.00 h SEČ). Očakáva sa, že následne tento dokument schváli aj kolumbijský parlament, v ktorom má väčšinu vládnuca koalícia pravého stredu Národná jednota.

Santos a Londoňo už 26. septembra podpísali mierovú dohodu v meste Cartagena, jej plnenie však bolo otázne vzhľadom na výsledky referenda z 2. októbra. Kritici pôvodného dokumentu, ktorí získali v referende prevahu, dosiahli podanie približne 500 pozmeňovacích návrhov, týkajúcich sa celkovo 57 bodov.

Minulý týždeň obe strany oznámili, že sa dohodli na zmenách v takmer všetkých bodoch dohody. Jedinou výnimkou je ustanovenie, ktoré bude naďalej umožňovať povstalcom pôsobiť v politike a uchádzať sa o volené funkcie.

Vodcovia kolumbijskej opozície presadzovali opätovné prerokovanie mierovej dohody tak, aby bola voči povstalcom menej zhovievavá, zatiaľ čo FARC vyzývali svojich podporovateľov, aby vyšli do ulíc a trvali na plnení dohody v podobe, v akej už bola podpísaná.

Kolumbijská občianska vojna bola najdlhšie trvajúcim konfliktom v Latinskej Amerike a od roku 1964 si vyžiadala približne 220.000 ľudských životov. Mierová dohoda medzi vládou a FARC, ktorá zahŕňa časový plán odzbrojenia a bezpečnostné záruky pre povstalcov, je výsledkom rokovaní vedených od roku 2012 na Kube.

Viac o téme: KolumbiaFARCJuan Manuel SantosRodrigo Londoňo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu