Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dobrá správa: Nočná mora prezidenta Santosa je zažehnaná, rakovinu nemá

Juan Manuel Santos
Juan Manuel Santos (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Kolumbijský prezident a tohtoročný laureát Nobelovej ceny za mier Juan Manuel Santos absolvuje podľa vlastných slov proces ožarovania, aby sa mu znížila vysoká hladina prostatického špecifického antigénu (PSA), ktorý však podľa lekárov zatiaľ neznačí návrat rakoviny. Informovala o tom agentúra AP.

Santos (65) sa minulý týždeň podrobil lekárskym vyšetreniam v Inštitúte Johnsa Hopkinsa v Baltimore v americkom štáte Maryland. Do Spojených štátov vycestoval kolumbijský prezident po tom, ako mu lekári počas bežnej kontroly na klinike v Bogote zistili zvýšenú hladinu zmieneného antigénu. 

Americkí lekári dnes uviedli, že Santos podľa výsledkov testov rakovinu nemá, resp. nič nenasvedčuje tomu, že by sa mu vrátil nádor, ktorý mu z prostaty odstránili v roku 2012. Zároveň však povedali, že naďalej u Santosa pozorne sledujú abnormálne vysokú hladinu PSA. Lekári z inštitútu ďalej uviedli, že Santos dostane v rámci liečby nehormonálny a nechemoterapeutický liek, ktorého možné nežiaduce účinky následne eliminujú jednorazovým ožarovaním. Zároveň povedali, že táto procedúra nijako neovplyvní ďalšie činnosti prezidenta, ktorý sa podľa ich slov celkovo teší dobrému zdraviu.

Santosovi udelili Nobelovu cenu za mier 2016 za jeho úsilie dosiahnuť mierovú dohodu, ktorá ukončuje pol storočia trvajúci krvavý konflikt medzi kolumbijskou vládou a ľavicovou skupinou FARC (Revolučné ozbrojené sily Kolumbie). Kolumbijčania odmietli túto dohodu v referende z 2. októbra, ale nová dohoda bola oznámená v sobotu 12. novembra, pričom kongres by sa ňou mal zaoberať v stredu.

Viac o téme: Juan Manuel Santos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu