Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ chystá nové podmienky pre turistov: Za vstup do Schengenu zaplatia, bezpečnosť sa zvýši!

Robert Kaliňák, Dimitris Avramopulos, Angel Carmelo Zobraziť galériu (4)
Robert Kaliňák, Dimitris Avramopulos, Angel Carmelo (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Povinná registrácia je to, čo bude čakať každého záujemcu o cestu do krajín Európskej únie. Rozhodla sa tak Európska komisia. Každý cestovateľ pochádzajúci zo zeme, ktorá má so štátmi patriacimi do Schengenu bezvízový styk, bude povinný sa cez internet prihlásiť a zaplatiť 5 eur. Dôvod? Únia chce pred príchodom do krajiny overiť každého, a tak obmedziť hroziace nebezpečenstvo.

Registrácia a zaplatenie 5-eurového poplatku sa má dotknúť každého, kto dovŕšil vek 18 rokov a žije v niektorej zo zemí, ktorej občania pri svojich cestách do krajín EÚ nepotrebujú vybavenie turistických víz, uviedol denník Die Welt. Občanov týchto krajín po novom bude čakať vyplňovanie formulárov na stránkach "Európskeho systému pre cestovné informácie a povolenia (ETIAS)".

"ETIAS je chýbajúci diel v skladačke našej kontroly vonkajších hraníc. Prepojí našu migračnú a bezpečnostnú politiku. Každý rok prichádza do schengenského priestoru viac ako 30 miliónov cestovateľov. V predstihu máme o nich len veľmi málo informácií. V ďalších rokoch by ich pravdepodobne malo byť už 40 miliónov," vyjadril sa pre nemecké média eurokomisár Dimitris Avramopulos.

EÚ chystá nové podmienky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Rokovania o zavedení nového systému sa zúčastnil aj slovenský minister vnútra Robert Kaliňák. "Na bratislavskom summite sa spomínalo, že je nevyhnutné, aby sme nový systém cestovných autorizácii uviedli do života," uviedol Kaliňák. Považuje to za veľký úspech slovenského predsedníctva a jasný význam septembrového neformálneho summitu lídrov EÚ v Bratislave.

Samotné vyplnenie elektronického formuláru bude trvať okolo desiatich minút. Tí, ktorí budú mať záujem cestovať do krajín EÚ, budú musieť odpovedať okrem bežných otázok ako je meno, priezvisko a bydlisko, aj na otázky týkajúce sa zdravotného stavu, pobytu vo vojnových zónach, ale aj na to, či boli v minulosti trestaní.

Po vyplnení formulára budú nasledovať porovnávania s databázami členských krajín EÚ. Úradníci členských štátov od chystaného opatrenia očakávajú pomoc pri overovaní, či turista predstavuje pre danú krajinu bezpečnostné, alebo zdravotné riziko. To všetko zistia ešte pre vstupom cudzinca do krajiny. Povolenie na cestu do krajín EÚ, bude záujemcom vydané na päť rokov.

EÚ chystá nové podmienky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Systém ETIAS je nástroj, ktorý nám dáva šancu zabrániť vstupu tým, ktorí by mohli byť pre Európu nebezpeční. Informuje nás o tom, akým spôsobom ľudia do Európy prichádzajú, ten systém má obrovské množstvo výhod," vysvetlil slovenský minister.

EK návrh systému ETIAS predložila v utorok, po včerajšom odobrení ministrami vnútra sa ním začnú podrobne zaoberať európske inštitúcie. Schválený by mohol byť v prvej polovici roka 2017. "Dnes sa môžeme spoliehať na to, že Európa bude zase, predpokladajme od roku 2020, kedy sa spustí tento systém, omnoho bezpečnejšia," uzavrel Kaliňák.

Systém a nové pravidlá sa dotknú iba tých turistov, ktorí do krajín EÚ prídu štandardným spôsobom. To znamená použitím letiska, prístavných terminálov alebo hraničných priechodov. Z tohto vyplýva, že stúpencov hnutia Daeš, ktorí do Európy zavítali medzi utečencami cez Egejské more, by ani fungujúci systé ETIAS nijak nezastavil.

EÚ chystá nové podmienky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Európska komisia sa netají tým, že sa inšpirovala systémom zavedeným v Spojených štátoch. Americké úrady vyžadujú od turistov registráciu na stránkach ministerstva pre národnú bezpečnosť a pred vpustením do Spojených štátov musí každý turista absolvovať pohovor s imigračným úradníkom ešte na letisku. 

Viac o téme: BezpečnosťSystémFormulárRokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu