Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Čínski kozmonauti sa po 30-dňovej misii vrátili na Zem: Najdlhšia čínska vesmírna misia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Čínska vesmírna loď Šen-čou s dvoma kozmonautmi na palube dnes po historickej 30-dňovej misii pristála v stepnej oblasti čínskeho Vnútorného Mongolska. Išlo o 11. a doposiaľ najdlhšiu čínsku vesmírnu misiu, napísala agentúra AP.

Dvojica kozmonautov Ťing Chaj-pcheng a Čchen Tung strávila 30 dní vo vesmírnom laboratóriu Tchien-kung 2, kde vykonávala experimenty z oblasti medicíny a rôznych technológií týkajúcich sa vesmírneho programu. Otestovala tiež systémy a procesy v rámci prípravy umiestnenia hlavného modulu stanice na obežnej dráhe v roku 2018.

Prevádzku stanice Tchien-kung 2 by podľa plánov mali spustiť v plnom rozsahu po pripojení dvoch ďalších modulov v roku 2022. Funkčnou by táto stanica mala byť najmenej desať rokov. Čína sa v roku 2003 stala po Rusku a USA treťou krajinou, ktorá sama vyslala astronautov do vesmíru. Terajšia misia je šiestou čínskou vesmírnou misiou s posádkou. Peking chce do roku 2024 uskutočniť pristátie človeka na Mesiaci a v roku 2021 otestovať pristátie na Marse.

Viac o téme: KozmonautMongolskoŠen-čou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu