Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Dánsky premiér označil ŕozhovor s Trumpom za veľmi konštruktívny

Trump telefonoval s dánskym premiérom Rasmussenom
Trump telefonoval s dánskym premiérom Rasmussenom (Zdroj: SITA/AP)

KODAŇ - Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen uviedol, že jeho stredajší telefonický rozhovor s novozvoleným americkým prezidentom Donaldom Trumpom bol veľmi konštruktívny a okrem iného sa týkal aj bezpečnostnej spolupráce medzi oboma krajinami. Informovala o tom v noci nadnes agentúra DPA.

"Potrebujeme, aby na čele slobodného sveta stáli silné Spojené štáty. Som presvedčený, že USA si túto úlohu budú plniť aj v budúcnosti," uviedol Rasmussen po približne desaťminútovom telefonáte s Trumpom. Dánsky premiér zablahoželal Trumpovi k jeho nedávnemu zvoleniu za amerického prezidenta a ubezpečil ho, že Dánsko je verným spojencom USA. 

Dánsko, ktoré je členským štátom NATO, je zároveň členom medzinárodnej koalície bojujúcej proti extrémistickej organizácii Daeš. Leteckých útokov na ciele extrémistov v Iraku a Sýrii sa zúčastňujú aj viacúčelové stíhacie lietadlá typu F-16 dánskych vzdušných síl.

Dánsky premiér sa už dlhšie netají úmyslom zvýšiť obranný rozpočet svojej krajiny. Trump počas predvolebnej kampane spochybnil niektoré aspekty Severoatlantickej aliancie, pričom naznačil, že jej členské štáty by mali zvýšiť výdavky na obranu.

Viac o téme: Donald TrumpLars Lökke Rasmussen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu