Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Francúzsky premiér verí nášmu kontinentu: Musíme sa zomknúť, Európania porazia islamský terorizmus!

Manuel Valls
Manuel Valls (Zdroj: SITA)

PARÍŹ - Za ešte lepšiu spoluprácu európskych úradov pri boji proti terorizmu sa dnes, v predvečer výročného dňa série teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015, vyslovil francúzsky premiér Manuel Valls. Súčasne apeloval, aby všetky krajiny investovali aspoň dve percentá HDP do obrany a zdôraznil význam postupu proti radikalizácii na starom kontinente.

Podľa jeho slov v príspevku, ktorý zverejnili dnes britské noviny Guardian, ako aj viacero iných európskych denníkov, "my, Európania porazíme islamský terorizmus". Aj keď nás terorizmus opäť trafí, máme v nás všetky zdroje na odpor a silu zvíťaziť. V nedeľu 13. novembra 2016 uplynie rok od koordinovanej teroristickej akcie troch islamistických kománd, ktorých členovia v rôznych lokalitách francúzskej metropoly pripravili o život 130 ľudí.

Dejiskami šiestich útokov strelnými zbraňami a troch samovražedných bombových atentátov boli koncertná sieň Bataclan, terasy reštaurácií a barov v 1., 10. a 11. parížskom obvode, ako aj okolie národného futbalového štadióna na predmestí Saint-Denis. K atakom, ktoré si vyžiadali popri obetiach i 350 zranených, sa prihlásila extrémistická organizácia Daeš. Útoky odôvodnila ako odvetu za politiku Francúzska na Blízkom východe a jeho vojenskú angažovanosť v Iraku a Sýrii, ako aj za urážky proroka Mohameda. Na miestach jednotlivých útokov sa vo výročný deň uskutočnia spomienkové pietne podujatia.

Parížsky klub Bataclan, ktorého fasáda slúži v súčasnosti ako akýsi improvizovaný pamätník obetí, otvoria po rekonštrukcii už dnes večer, a to koncertom britského speváka Stinga. O deň neskôr sa aj tu uskutoční pietna spomienka za obete teroru, prítomní budú aj členovia americkej skupiny Eagles of Death Metal, ktorá koncertovala v klube v osudný večer pred rokom.

Viac o téme: Manuel VallsDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu