Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Únia je znepokojená prenasledovaním opozície v Turecku: Je však ochotná ďalej spolupracovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL – Európska únia je ochotná s Tureckom ďalej politicky spolupracovať, hoci je vážne znepokojená represiami Ankary namierenými proti opozičným médiám a politikom. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Turecko v ostatných dňoch zadržalo 15 poslancov prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP). Deviatich z nich obvinili z rôznych zločinov súvisiacich s terorizmom, na čo Západ reagoval ostrou kritikou. Strana HDP cez víkend oznámila, že po zatknutí svojich zákonodarcov bude bojkotovať zasadnutia parlamentu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje HDP, že je politickým krídlom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). HDP však toto obvinenie odmieta a tvrdí, že sa stala terčom represií zo strany vlády za to, že sa stavia proti Erdoganovým plánom na posilnenie jeho moci prostredníctvom zmien v ústave.

Minulý týždeň v rámci protiteroristických opatrení zatkli a umiestnili do vyšetrovacej väzby deväť členov redakcie a vedenia denníka Cumhuriyet. Je medzi nimi aj šéfredaktor denníka Murat Sabuncu. Zatknutie šéfredaktora odsúdil predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz i Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Turecké orgány zatkli celkovo 13 pracovníkov Cumhuriyetu v rámci vyšetrovania vedeného prokuratúrou v Istanbule, ktoré sa týka teroristických aktivít zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a hnutia exilového duchovného Fethullaha Gülena, označovaného za strojcu neúspešného pokusu o prevrat z polovice júla.

Predseda komisie varoval Turecko

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes vyhlásil, že Turecko sa vzďaľuje od hodnôt Európskej únie a vyvoláva dojem, že už sa už nechce stať jej členom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Juncker povedal: "S trpkosťou pozorujem - ja, ktorý som priateľom Turecka - že Turecko sa každý deň vzďaľuje od Európy." Šéf EK vyzval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby bezodkladne oznámil, "či Turecko naozaj chce byť - áno, alebo nie - členom Európskej únie."

Juncker zdôraznil, že ak EÚ v blízkej dobe neposkytne obyvateľom Turecka možnosť bezvízového cestovania, je to len preto, že vláda v Ankare nerešpektuje dohodnuté podmienky. Turecko začalo rozhovory o členstve v EÚ v októbri 2005.

Viac o téme: BruselTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu