Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Albánsko sa zmieta v povodniach: Obmedzená premávka a evakuácia obyvateľstva

Povodne v Albánsku. Zobraziť galériu (2)
Povodne v Albánsku. (Zdroj: SITA/AP)

TIRANA - Albánske úrady vyslali vojakov a ďalší personál na pomoc s evakuáciou ľudí ohrozených záplavami, spôsobenými hustými lejakmi. Zatiaľ neboli hlásené zranenia ani úmrtia, informovala dnes agentúra AP.

Albánske ministerstvo obrany dnes oznámilo, že poslalo 30 vojakov, šesť vozidiel a malé člny do severného okresu Lezhe, kde evakuovali tri rodiny. Neprejazdných je mnoho ciest, vrátane hlavnej cesty medzi metropolou Tirana a západným prístavným mestom Drač. Poškodené cesty odrezali od okolitého sveta veľa vidieckych oblastí.

Albánsko sa zmieta v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Dva trajekty nemohli zakotviť v juhozápadnom albánskom prístave Vlore, takže stovky pasažierov uviazli na palube prevozných plavidiel. Hustý lejak, ktorý do dnešného poludnia priniesol niekde až 100 milimetrov zrážok, bude podľa predpovede meteorológov trvať do stredy.

Husto prší aj na Balkáne

Husté lejaky na Balkáne spôsobili rozvodnenie riek, ktoré sa vyliali z brehov a zaplavili niekoľko domov. Navyše zapríčinili výpadky elektriny v odľahlých oblastiach. Informovala o tom dnes agentúra AP. Srbská štátna televízia uviedla, že záplavová voda dnes odrezala regionálnu cestu na juhozápade krajiny a donútila desať ľudí opustiť svoje domovy. Podľa televízie zosuvy pôdy spomalili dopravu v oblasti pohoria Kopaonik.

Dva dni lejakov spôsobili záplavy aj na severe Čiernej Hory, neďaleko hraníc so Srbskom. Úrady v meste Berane varovali obyvateľov, aby nepili vodu z vodovodných kohútikov. V Albánsku úrady vyslali vojakov a ďalší personál na pomoc s evakuáciou troch rodín, uviaznutých kvôli záplavám v severnom okrese Lezhe. Do dnešného poludnia spadlo v Albánsku niekde až 100 milimetrov dažďových zrážok. Lejaky budú podľa predpovede albánskych meteorológov trvať v krajine do stredy. 

Viac o téme: PovodneAlbánskoTirana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu