Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyhrážali sa mu smrťou: Ekonóm zlikvidoval teroristickú bunku bez jediného výstrelu!

Hernando de Soto
Hernando de Soto (Zdroj: OsloFreedomForum, ild.org.pe)

BRATISLAVA – Peruánsky ekonóm Hernando de Soto (75) bojuje proti teroristom netradičnými zbraňami. Neodpovedá silou, ale niečím úplne iným. Takto sa mu podarilo zneškodniť jednu teroristickú bunku. Nezastrašili ho ani atentáty, pri ktorých mohol prísť o život.

Pomocou netradičnej metódy sa mu podarilo poraziť peruánsku teroristickú skupinu Svetlá cesta. „Keď teroristov nemôžete chytiť, znamená to, že sú populárni. V Peru sme sa snažili zistiť, čo robí teroristov obľúbenými. A prišli sme na to, že je to jednoduchá vec. V teritóriu, kde operujú, ľuďom chránia majetok,“ povedal pre Českú pozíciu peruánsky ekonóm Hernando de Soto.

Museli ich teda presvedčiť vládou zákona. „Rozhodli sme sa, že ich porazíme tým, že túto ochranu bude namiesto nich vykonávať vláda. Ide o to, čo ľudia preferujú, či ochranu svojich práv prostredníctvom zbraní, alebo ochranu prostredníctvom zákona,“ tvrdí. V podstate ide o to, kto ľuďom zabezpečí práva – teroristi alebo vláda.

Ľahká práca to ale nebola. Museli sa dohodnúť s farmármi, aby im pomohli. „Základom je, že sa musíte dohodnúť s farmármi. Jedine oni vám povedia, kto je terorista. Keď s nimi urobíte dohodu, dáte im práva k majetku a zaistíte anonymitu, získate potrebné informácie,“ vysvetľuje ekonóm.

Dokonca sa mu teroristi vyhrážali smrťou. Rozstrieľali mu auto a nechali mu vybuchnúť kanceláriu. Ľudia, ktorí sa ma pokúsili zabiť, potom boli zatknutí a zavretí do väzenia. Teraz už sú na slobode. Už som sa s nimi stretol a porozprávali sme si. Musíte so svojimi protivníkmi hovoriť. Máte len dve možnosti, keď vojnu vyhráte. Buď protivníkov pozabíjate, alebo je integrujete. Nemôžete ich nechať len tak.“

Mohol by jeho prístup fungovať aj proti islamistom z Daešu? „Iste, je to ten istý princíp. Vieme, že keď bojovníci ISIS prídu do dediny, začnú najprv distribuovať alebo potvrdzovať vlastnícke práva obyvateľov,“ dodal optimisticky de Soto.

Viac o téme: TerorizmusHernando de Soto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu