Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO z gigantického cvičenia v Rusku: Takto vyzerali prípravy na nukleárnu vojnu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: youtube/WSJ)

MOSKVA - Skoro tretina ruskej populácie sa začiatkom októbra zapojila do štvordňového celoštátneho cvičenia civilnej obrany. Išlo o 40 miliónov ľudí, viac ako 200-tisíc odborníkov a tiež približne 50-tisíc kusov techniky. Video denníka Walls Street Journal, zverejnené tento týždeň, ukazuje zábery z Moskvy, na ktorých sa záchranné zložky snažia vysporiadať s následkami jadrového útoku.

FOTO pohľad do civilných krytov: V prípade konfliktu bude v úplnom bezpečí len 5 percent Slovákov

Záchranné zložky v oblekoch a plynových maskách nacvičovali odnášanie "obetí" rádioaktívneho útoku, zatiaľ čo civilisti sa snažili v čo najrýchlejšom tempe schovať do ochranných stanov. Ruské orgány podľa portálu thesun.co.uk potvrdili, že celá populácia hlavného mesta v počte 12 miliónov obyvateľov sa vojde do zrekonštruovaných pozemných krytov.

VIDEO z gigantického cvičenia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/WSJ)

Zahraničné médiá špekulovali, či nácvik súvisí so zhoršením vzťahov so Západom a hrozbou jadrovej vojny. "Jadrový poplach v Rusku, milióny ľudí v krytoch," napísal poľský server Fakt 24. "Bohužiaľ, Rusi nepovedali, prečo majú miesto v krytoch len pre 40 miliónov zo 140 miliónov obyvateľov, ani nie je jasné, podľa akého kľúča boli vybraní šťastlivci zúčastňujúci sa cvičenia," dodal.

VIDEO z gigantického cvičenia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/WSJ)


Podľa komuniké ruského ministerstva išlo nielen o civilnú obranu, ale aj o zvládanie prírodných katastrof a priemyselných katastrof. Najprv sa mala preverovať pripravenosť úradov všetkých stupňov zvládať krízové ​​situácie, v druhej etape prišlo na rad "rozvinutie mobilného zoskupenia síl civilnej obrany" a jej špeciálnych jednotiek a nakoniec aj nácvik likvidácie "rozsiahlych mimoriadnych situácií a požiarov", vrátane evakuácie obyvateľstva. Počítalo sa tiež s praktickým nácvikom "radiačnej, chemickej a biologickej ochrany obyvateľstva".

VIDEO z gigantického cvičenia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/WSJ)

Cvičenie podľa agentúry AP vyvolalo spomienky na éru studenej vojny, keď sovietski občania absolvovali cvičenia, ako prežiť v prípade jadrového konfliktu. Niektorí pozorovatelia spájali súčasné cvičenie s čoraz väčším narušením rusko-amerických vzťahov kvôli Sýrii a ďalším záležitostiam.

Celoštátny systém civilnej obrany z čias studenej vojny, ktorý zahŕňal rozsiahlu sieť protiatómových krytov v každom meste, bol po rozpade Sovietskeho zväzu zrušený. Ministerstvo pre výnimočné situácie však chce časti tohto systému obnoviť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu