Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko si volá belgického veľvyslanca na koberček: Chcú si to vyjasniť osobne

Vladimír Putin
Vladimír Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo belgického veľvyslanca v rámci sporu okolo náletu neďaleko sýrskeho Aleppa, pri ktorom zahynulo najmenej šesť civilistov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Rezort diplomacie v Moskve chcel podľa vlastného vyjadrenia tlmočiť tamojšiemu belgickému ambasádorovi sťažnosť voči "pokračujúcemu tvrdohlavému popieraniu" toho, že nálet z 18. októbra vykonali belgické stíhačky.   

S veľvyslancom Alexom Van Meeuwenom sa stretol prvý námestník ruského ministra zahraničných vecí Vladimir Titov. Okrem vyjadrenia protestu mu tiež odovzdal údajné dôkazy o belgickej zodpovednosti za uvedený nálet na dedinu pri Aleppe.

Belgicko odmieta tvrdenia Moskvy, že tento útok vykonali jeho stíhačky F-16, operujúce v rámci medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi. V tejto súvislosti si už v stredu predvolalo ruského veľvyslanca v Bruseli Alexandra Tokovinina.

Belgická vláda označuje údajné ruské dôkazy za vyfabrikované a tvrdí, že stíhačky belgického letectva sa v danom čase pri dedine vôbec nenachádzali. Minister obrany Steven Vandeput vo štvrtok vyzval Moskvu, aby svoje nepodložené obvinenia stiahla. 

Viac o téme: NáletyVladimír PutinBelgickoAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu