Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Únii budú hovoriť o ďalších sankciách: Kritizujú sýrsky režim, ktorý podporuje aj Rusko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Lídri EÚ dnes budú hovoriť o rozšírení sankcií proti sýrskemu režimu a jeho podporovateľom. Medzi nich patrí aj Rusko. Vyplýva to z návrhu dnešného spoločného vyhlásenia summitu únijných lídrov.

Únia zvažuje prijať sankcie pre humanitárnu krízu v sýrskom meste Aleppo. V pondelok v Luxemburgu prijali šéfovia diplomacií EÚ vyhlásenie, ktorým vyzývajú sýrsku vládu a jej podporovateľov, aby ukončili bombardovanie Aleppa, umožnili vjazd humanitárnych konvojov do mesta a snažili sa o politické riešenie konfliktu v Sýrii. 

V súčasnosti je na únijnom sankčnom zozname viac ako 200 sýrskych a iránskych predstaviteľov a približne 70 sýrskych firiem. Osoby majú zákaz vstupu do Únie a zmrazené účty, ktoré tam majú otvorené.

Sobotka to vidí inak

Česká republika nevníma, že by dnešné zasadnutie Európskej rady v Bruseli znamenalo nové sankcie pre podporovateľov sýrskeho režimu. Povedal to český premiér Bohuslav Sobotka po príchode na summit EÚ. V pracovných návrhoch pre účastníkov summitu EÚ sa objavila hrozba sankcií pre podporovateľov sýrskeho vládneho režimu. Najväčším podporovateľom vlády Bašára Asada je Rusko.

"Z návrhu záverov nevyplývajú žiadne nové sankcie, nie je to rozhodnutie o nových sankciách. Tá časť je veľmi všeobecná, to znamená, že necháva Európe otvorenú možnosť samostatne sa rozhodnúť podľa toho, ako sa situácia bude vyvíjať," uviedol Sobotka. Spresnil, že pre Českú republiku takto otvorená formulácia nepredstavuje zásadný problém, dôležité však bude počkať si na diskusie lídrov EÚ o tejto téme.

S odkazom na situáciu na severe Sýrie Sobotka zdôraznil, že Českej republike záleží na tom, aby sa v Aleppe zlepšila humanitárna situácia a aby došlo k takým zmenám a dohodám, ktoré zabezpečia ľudom v tomto meste dôstojné životné podmienky, zásobovanie potravinami a liekmi a ukončenie bombardovania civilistov. "Podporujeme silný tlak EÚ na zlepšenie humanitárnej situácie v Aleppe," dodal Sobotka.

Viac o téme: SankcieSýriaEurópska Únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu