Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fatah al-Islam tvrdí, že nestojí za bejrútskymi útokmi

BEJRÚT - Libanonská militantná skupina Fatah al-Islam, proti ktorej bojujú libanonské vládne jednotky, v utorok odmietla zodpovednosť za dva bombové útoky v Bejrúte.

Hovorca skupiny Abú Salím Tahá pre agentúru AFP zdôraznil, že Fatah al-Islam medzinárodným tlačovým agentúram neposlala vyhlásenie, v ktorom sa k útokom prihlásila. "My sme toto vyhlásenie neposlali," povedal Tahá. Vo faxovom vyhlásení sa skupina hlási k zodpovednosti a hrozí, že útoky budú pokračovať.

V palestínskom utečeneckom tábore Náhr al-Baríd pri libanonskom Tripolise, kde má Fatah al-Islam základňu, tri dni prebiehali boje medzi armádou a islamskými ozbrojencami. Tahá oznámil, že jeho skupina je pripravená na prímerie v záujme vyše 30 000 obyvateľov utečeneckého tábora. "Prostredníctvom médií sme oznámili, že budeme rešpektovať prímerie, ktoré sa začalo o 13:30 SELČ. Dúfame, že armáda našu ponuku prijme, a pomôže tak ukončiť utrpenie civilistov v tábore," vyhlásil.

V nedeľu večer otriasol kresťanskou časťou Bejrútu silný výbuch, pri ktorom zahynula staršia žena a 12 ľudí bolo zranených. Explóziu pri rušnom obchodnom centre spôsobila pravdepodobne bomba umiestnená v aute. V pondelok v noci otriasol výbuch prevažne moslimským západným Bejrútom a zranil desať osôb.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu