Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hovorca vyšetrovateľov v Nemecku bije na poplach: Nebezpečný Sýrčan prišiel ako utečenec

 Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Foto: Twitter)

DRÁŽĎANY - Podozrivý 22-ročný Sýrčan, po ktorom vyhlásili v sobotu v súvislosti s prípravou bombového útoku nemecké úrady celoštátne pátranie, prišiel do Nemecka ako utečenec. Oznámil to dnes hovorca vyšetrovateľov v spolkovej krajine Sasko Tom Bernhardt.

Pátranie sa uskutočňuje deň po tom, čo sa v byte vo východonemeckom meste Chemnitz, prehľadanom pre "podozrenie z plánovania bombového útoku", našli výbušniny. Bernhardt potvrdil, že al-Bakr prišiel do Nemecka ako utečenec spolu s približne 890.000 migrantmi, ktorým úrady prisľúbili azyl. 

Nemecký denník Bild uviedol, že hľadaný Jaber al-Bakr z Damasku mal kontakty s teroristickou skupinou Daeš. Noviny tiež podľa agentúry DPA napísali, že existujú dôkazy o mužovom výcviku u Daeš. Príslušníci špeciálnych zložiek dnes v rámci pátrania po podozrivom podnikli raziu v ďalšom byte vo východnej časti mesta Chemnitz a zadržali ďalšieho podozrivého.

"Nikto sa nezranil, nestrieľalo sa. Do väzby sme vzali muža a vypočúvame ho," vysvetlil Berhardt, ktorého citovala agentúra Reuters. Polícia postupne preveruje stopy, ktoré by viedli k podozrivému. Špeciálne policajné komando v sobotu na základe informácie získanej od tajných služieb obkľúčilo a uzatvorilo v meste výškovú obytnú budovu a urobilo raziu v jednom z bytov, kde našlo ukryté výbušniny. Denník Bild píše o kilograme nájdenej výbušniny, pričom vyšetrovatelia hovoria v oficiálnej verzii o niekoľkých stovkách gramov.

V sobotu tiež nemecké úrady zadržali trojicu mužov, ktorí boli s hľadaným Sýrčanom v kontakte. Dvoch z nich polícia dnes prepustila a tretieho vzali do väzby pre podozrenie zo spoluúčasti na príprave protištátneho násilného činu. Ide o ďalšieho Sýrčana, ktorý bol nájomcom bytu, v ktorom sa v sobotu našla výbušnina.

Viac o téme: PátranieEmeckoSýrčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu