Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dnešný summit je veľmi dôležitý, vyhlásil Schulz: Riešiť sa má budúcnosť EÚ po brexite

Martin Schulz
Martin Schulz (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedovia parlamentov členských krajín Európskej únie (EÚ) a Európskeho parlamentu (EP) by mali spolu hovoriť o budúcnosti únie po tom, čo sa Veľká Británia rozhodla spoločenstvo opustiť. Pri príchode na neformálny summit predsedov parlamentov v Bratislave to povedal šéf EP Martin Schulz.

"Dnešný summit je veľmi dôležitý. Po bratislavskom summite lídrov EÚ je dôležité, aby aj predsedovia parlamentov diskutovali o budúcnosti EÚ po rozhodnutí Británie opustiť úniu," uviedol. Ako šéf europarlamentu by mal kolegov informovať o stratégii EP v súvislosti s brexitom.

Na otázku, či by mali národné parlamenty zohrávať väčšiu úlohu pri prijímaní európskej legislatívy, uviedol, že parlamenty hrajú kľúčovú úlohu. S europarlamentom sa podľa neho dopĺňajú a nestoja proti sebe. Pripomenul, že členské krajiny sú zastúpené v európskych orgánoch.

Neformálny summit zvolal predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Zúčastňuje sa na ňom viac ako 20 šéfov národných parlamentov. Dnešná pracovná časť summitu bude venovaná výzvam, ktorým čelí únia. Predsedovia majú hovoriť o súčasných problémoch v otázke európskej jednoty a o prekonávaní odstupu medzi EÚ a jej občanmi. Diskutovať majú aj o vnútornej kohézii EÚ a globálne angažovanej Európe.

Bolo by smutné, ak by po Británii chceli odísť ďalšie krajiny, tvrdí O'Donovan

Bolo by veľmi smutné, ak by sa po Veľkej Británii rozhodli opustiť Európsku úniu aj ďalšie krajiny. Pri príchode na bratislavský neformálny summit predsedov parlamentov to povedal predseda senátu írskeho parlamentu Denis O'Donovan.

Na summite by chcel hovoriť o brexite z pohľadu Írska. Na otázku prípadného zmenšovania vplyvu európskych inštitúcií v prospech národných vlád a parlamentov odpoveď nemá a podľa neho ju nepozná dnes nikto. Pripúšťa, že ak je ľahké odísť z únie pre Britániu, môžu sa s touto myšlienkou pohrávať aj iné štáty.

Pripúšťa tiež to, že Brusel je bežným ľuďom v členských štátoch únie vzdialený. Podľa neho by bolo dobré priblížiť ho ľuďom. O lepšej spolupráci a komunikácii národných parlamentov aj europarlamentu by dnes mali predsedovia parlamentov hovoriť.

Viac o téme: Martin SchulzBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu