Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hurikán desaťročia sa rúti na Jamajku: Dosiahol najvyššiu rýchlosť, očakávajú obrovské škody!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: NOAA, Twitter)

KINGSTON - Hurikán Matthew, presúvajúci sa Karibikom, dosiahol najvyššiu úroveň piatej kategórie a stal sa tak najsilnejším v Atlantiku od čias vyčíňania hurikánu Felix v roku 2007. Vietor, ktorý živel sprevádza, dosahuje rýchlosť 260 kilometrov za hodinu. Oznámilo to americké Národné stredisko pre hurikány (NHC).

Matthew sa tou dobou nachádzal približne 130 kilometrov severozápadne od Punta Gallinas na severnom cípe Kolumbie a približne 700 kilometrov juhovýchodne od jamajskej metropoly Kingstonu.

"Vláda je v najvyššej pohotovosti," uviedol hovorca jamajskej vlády Robert Morgan. "Dúfame, že nás hurikán nezasiahne, ale ak sa tak stane, vynasnažíme sa zo všetkých síl predviesť, že sme ľudia na svojom mieste," dodal s tým, že v pohotovosti sú záchranári, policajti, vojaci.

Posledným veľkým hurikánom, ktorý Jamajku zasiahol, bol v roku 2012 hurikán Sandy. Kolumbijská vláda už vydala varovanie pred hurikánom na území v blízkosti hranice s Venezuelou. Na pozore pred hurikánom by sa mali mať tiež obyvatelia Haiti, Dominikánskej republiky a Kuby.

Už v stredu si Matthew vyžiadal jednu obeť. Na ostrove Svätý Vincent v Malých Antilách pri búrke zahynul šestnásťročný chlapec.

Spomínaný hurikán Felix v septembri 2007 spôsobil rekordný materiálne škody aj smrť 150 ľudí. V terajšej hurikánovej sezóne v Atlantiku, ktorá začala 1. júna, vzniklo 13 tropických búrok, z ktorých päť zosilnelo v hurikány. Ich obeťami sa stalo šesť desiatok ľudí.

Viac o téme: MatthewHurikán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu