Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šialenec z Grazu ide sedieť: Súd rozhodol o treste za viacnásobnú vraždu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

GRAZ - Krajinský súd v Grazi uznal dnes Alena R., vodiča, ktorý terénnym vozidlom pri šialenej jazde ulicami štajerskej metropoly usmrtil vlani 20. júna troch ľudí a zranil desiatky ďalších, vinným zo 108-násobného pokusu o vraždu a súčasne príčetným v čase spáchania trestného činu. Rozhodnutie padlo jednomyseľne, informovali agentúra APA a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Rodákovi z Bosny a Hercegoviny, ktorý žije v Rakúsku od svojich štyroch rokov a bol konzumentom marihuany, senát vymeral trest doživotného väzenia a súčasne ho poslal do zariadenia pre zločincov s duševnou poruchou.

Obhajoba avizovala napadnutie rozsudku. Prokuratúra sa k verdiktu nevyjadrila, takže rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Obžalovaný pri vyšetrovaní pozadia činu tvrdil, že 20. júna 2015 predpoludním "dostal košom" od istej mladej ženy, s ktorou sa mal po chatovaní na internete stretnúť osobne, avšak na schôdzku s ním neprišla. V súdnej sieni argumentoval tým, že sa cítil počas jazdy ohrozený, počul výstrely, mal pocit, že mu ide o život, preto sa usiloval dostať sa čo najskôr na políciu. Údajne si vôbec neuvedomoval, že niekoho zrazil, zranil a podobne, aj keď na inom mieste vyhlásil, že predpokladal, že sa ľudia jeho vozidlu aj tak vyhnú.

Jednoznačnú odpoveď na otázku, či bol pod vplyvom drog aj v čase uvedeného činu, však proces neposkytol. Podľa dostupných informácií sa produkty metabolizmu po konzumácii marihuany, ktoré sa našli v krvi zadržaného, považujú z hľadiska súdnej medicíny za látky bez psychoaktívneho účinku. Stopy iných drog alebo alkoholu v organizme Alena R. testy nepreukázali.

Súdne pojednávanie v Grazi sa nieslo v znamení faktu, že sa ani názory viacerých súdnych znalcov na príčetnosť, respektíve nepríčetnosť obžalovaného nezhodovali. Druhou charakteristickou črtou pojednávania boli emocionálne výpovede mnohých svedkov a príbuzných obetí i zranených. Niektorí z nich požadovali dokonca odvedenie obžalovaného zo súdnej siene.

Viac o téme: VraždaŠialenecRakúskoGraz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu