Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Desivý prípad, Čechovi hrozí v Afrike trest smrti: Diplomati varujú, že ho súdia bez dôkazov!

Petr Jašek
Petr Jašek (Zdroj: interpol)

KÁHIRA/PRAHA - Sudánske úrady nemajú proti Čechovi Petrovi Jaškovi súdenému v Sudáne žiadne závažné dôkazy o vine. Povedala dnes veľvyslankyňa Českej republiky v Káhire Veronika Kuchyňová Šmigolová, ktorej úrad má pôsobnosť aj pre Sudán. Jašek bol zadržaný vlani v decembri a spolu s trojicou Afričanov čelí obvineniu z protištátnej činnosti. Veľvyslankyňa nevylučuje trest väzenia.

Proces sa začal v auguste, ale niekoľkokrát bol odročený. Naposledy tento týždeň, kedy si podľa veľvyslankyne súd vyžiadal preklady všetkých dokumentov do arabčiny a angličtiny. Server World Watch Monitor (WWM) oznámil, že súdne konanie bolo odročené na 17. október.

Servery, ktoré sa prípadu venujú, tvrdia, že štvorici hrozí až trest smrti, avšak veľvyslankyňa to nepotvrdila. "Dôkazy, ktoré proti nemu majú, nepovažujeme za presvedčivé. Sme presvedčení, že z hľadiska českých zákonov sa (Jašek) nedopustil ničoho nezákonného. Aj jeho sudánsky právnik hovorí, že jeho šance vidí dobre," povedala Kuchyňová Šmigolová.

S Jaškom je v spojení buď zástupca veľvyslanectva, alebo švajčiarsky konzul, ktorý zastupuje ČR v Sudáne. Veľvyslankyňa povedala, že jej úrad sa domnieva, že zatiaľ nenastal čas na medializáciu prípadu, pretože by to Jaškovi mohlo uškodiť. "Je ťažké povedať, čo mu hrozí. Teoreticky vysoký trest väzenia asi možný je, ale všetko záleží na súde," povedala.

Jašek bol podľa českej diplomacie na misionárskej misii. Server Christian Solidarity Worldwide uviedol, že Jašek je obvinený zo šírenia nepravdivých informácií. Rovnako ako ďalší traja - Abdulmonem Abdumawla a reverend Hassan Taour a kuwa Shamal - je obvinený v siedmich bodoch, ku ktorým patrí aj činnosť proti štátu. Ak im bude dokázaná vina, hrozí im podľa WWM aj trest smrti.

Jašek odišiel do Sudánu pomáhať tamojším kresťanom a nebola to jeho prvá cesta do rizikovej oblasti. Organizácia The Voice of the Martyrs (VKM), s ktorou spolupracoval, tento týždeň oznámila, že sa snaží muža zachrániť. Jej hovorca Todd Nettleton oznámil, že nikto zo štvorice nie je špión. "Nie sú to agenti, nepodnecovali revoltu, nemajú žiadny politický program. Snažia sa len pomáhať. Iba tyrani môžu považovať snahu o pomoc za zločin, tí štyria by mali byť okamžite prepustení," vyhlásil hovorca.

Podľa serveru VOM Jašek niekoľkokrát s touto organizáciou spolupracoval pri pomoci kresťanom v Sudáne a Nigérii. Zúčastnil sa tiež misie pomôcť ľuďom napadnutým islamskými milíciami Boko Haram, ktoré pôsobia v Nigérii. Podľa VOM má Jašek dvadsaťročnú prax v zdravotníctve, desať rokov pôsobil v administratíve nemocnice.

Organizácia Release International na svojej stránke napísala, že štvorica je obvinená z financovania hnutia v Dárfúre a Južnom Kordofáne. V skutočnosti ale podľa tejto organizácie len chceli pomôcť študentovi z Darfúru, ktorý utrpel popáleniny pri demonštrácii. Bezpečnosť podľa tohto zdroja našla u Jaška na chartúmskom letisku potvrdenku na odovzdanie 5000 dolárov na liečebné výdavky pre popáleného študenta. Jašek bol okamžite zatknutý a ostatné potom o niekoľko dní neskôr.

ČR nemá so Sudánom uzatvorenú dohodu o vydávaní občanov. Podľa veľvyslankyne má táto krajina, obývaná hlavne moslimami, "normálny trestný zákon, podľa ktorého súdia, a jedným zo zdrojov tohto zákona je islamské právo šaría". "Existuje tam kresťanská menšina, ktorá je podľa zákona postavená na roveň moslimskej väčšine, takže on (Jašek) nemôže byť potrestaný len za vyznania," uviedla Kuchyňová Šmigolová.

Viac o téme: SudánČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu