Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podpredseda maďarského výboru je znepokojený: Teroristi z Paríža a Bruselu prišli k nám

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Teroristi, ktorí organizovali útoky v Paríži a Bruseli, prišli s migračnou vlnou do Budapešti, povedal dnes na tlačovej konferencii v Budapešti podpredseda parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť z vládnucej strany Fidesz Szilárd Németh.

Podľa agentúry MTI tlačovú konferenciu Németh zvolal v mestskej časti Zugló - pred hotelom, v ktorom vlani v septembri strávili traja teroristi týždeň. Podpredseda výboru oznámil, že z jeho iniciatívy zasadne vo štvrtok tento výbor spolu s výbormi pre obranu a vnútro. Členovia výborov budú môcť nahliadnuť do dokumentov francúzskej, belgickej a maďarskej tajnej služby, ktoré potvrdzujú uvedené skutočnosti týkajúce sa teroristov, dodal Németh.

Výbuch v Budapešti s tým nič nemá

Nič nenasvedčuje tomu, že by sobotňajší výbuch v Budapešti mal niečo spoločné s migračnou krízou. V rozhovore pre maďarskú verejnoprávnu televíznu stanicu M1 to dnes uviedol predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. "Aj keď to snáď nie je možné vylúčiť, v tejto chvíli tomu nič nenasvedčuje, čo je upokojujúce," povedal podľa agentúry MTI premiér.

Podľa jeho slov išlo o hanebný čin bez ohľadu na to, aký bol motív páchateľa. "Zdá sa, že skutočne cielene zaútočili na policajtov," konštatoval Orbán. Zdôraznil, že ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi nariadil, aby polícia vynaložila všetko úsilie na dolapenie útočníka a aby objasnila motív jeho konania. 

Pri explózii podomácky vyrobeného výbušného zariadenia naplneného klincami, ktoré v sobotu večer neďaleko námestia Oktogon odpálil na diaľku neznámy muž, boli ťažko zranení dvaja členovia policajnej hliadky.

Viac o téme: útokyBudapešťFidesz Szilárd Németh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu