Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

V južnom Thajsku vybuchla cestná bomba: Vyrobili ju podomácky, zahynuli traja policajti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BANGKOK - Traja thajskí policajti zomreli dnes pri výbuchu podomácky vyrobenej bomby, ktorú na cestu v provincii Jalá v južnom Thajsku pravdepodobne umiestnili tamojší povstalci. S odvolaním sa na thajské úrady o tom informovala agentúra AP.

Bombu extrémisti odpálili na diaľku vo chvíli, keď tadiaľ prechádzalo vozidlo s policajtmi, povedal policajný vyšetrovateľ z provincie Jalá. Explózia zničila auto a na mieste usmrtila troch policajtov, štvrtého hospitalizovali so zraneniami. Polícia sa domnieva, že za incidentom stoja islamskí separatisti bojujúci za nezávislosť juhu krajiny.

Vyše 6000 ľudí bolo zabitých a tisíce zranených od roku 2004, keď sa začalo povstanie za odtrhnutie troch najjužnejších provincií Thajska - Nárátchivát, Pattání a Jalá. Povstalci bojujú za nezávislosť trojice moslimských provincií, zatiaľ čo zvyšok Thajska je prevažne budhistický. Región bol až do anexie Thajskom v roku 1909 nezávislým moslimským sultanátom.

Muž v Nemecku zo zvedavosti vyrobil tri bomby, jednu prevážal

Bavorské bezpečnostné zložky objavili v dodávke istého muža z mesta Zwickau v nemeckej spolkovej krajine Sasko podomácky vyrobenú bombu, ktorej silu možno podľa informácií internetového vydania denníka Bild s odvolaním sa na policajné zdroje prirovnať k ručnému granátu.

Stalo sa tak vo štvrtok pri cestnej kontrole na diaľnici A3 v okrese Straubing-Bogen. Tridsaťdvaročný vodič automobilu uviedol, že bombu skonštruoval s pomocou návodov výlučne zo zvedavosti. Pri následnej domovej prehliadke v šoférovom bydlisku našli policajti ďalšie dva rovnako vyrobené bomby. Doterajšie vyšetrovanie neprinieslo indície o možnom politickom pozadí činu. Na muža nevydali zatykač.

Viac o téme: BombaSasko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu