Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nenahraditeľný sex pre šťastný vzťah? Mýtus! Vedci vám otvoria oči, ako je to naozaj!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Šťastný vzťah rovná sa dobrý sex. Pravda? Veľký omyl! Vedci prišli s novými odhaleniami, ktoré nabúrajú zažité predstavy o partnerskom spolužití.

Asi každý pozná poučku o šťastnom a spokojnom vzťahu. Tá znie: Majte častý a dobrý sex a vzťah vám vydrží. V článku v nemeckých novinách Suddeutsche Zeitung s názvom Čo páry drží pohromade? to však autori vyvracajú. Potvrdzujú to aj niektoré vedecké štúdie. Po troch až štyroch rokoch vo vzťahu bunky nevyplavujú nervové bunky žiadny dopamín, hormón eufórie.

Pre dámy je to zlá správa, pretože muži si hladinu doplnia v momente, keď sa v ich blízkosti vyskytne nová sexuálna partnerka. Ako je to u žien? Tu výskumy chýbajú. Článok v novinách upokojuje páry, ktoré nemajú sex až tak často. „Sporadické intímne kontakty v dlhodobých partnerských vzťahoch dokazujú, že sa obidvaja partneri cítia bezpečne a nepotrebujú si stále dokazovať lásku. Sporadický sex dokazuje súdržnosť a málo obáv z opustenia.“

Psychoterapeutka Kirsten von Sydow z Univerzity v Hamburgu tvrdí, že dlhodobá istota a častý a dobrý sex sa vylučujú. Partneri, ktoí nemajú často sex, môžu byť vo vzťahu aj tak spokojní, adrenalín a vzrušenie im nahrádza pokoj v rodine či vzťahu.

Odborníci ale tiež upozorňujú, že sexu sa netreba vyhýbať. Užitočné môžu byť aj dotyky či hladkanie. A ani sa netreba vo vzťahu vzdávať fyzických aktivít, trebárs aj športových.

Viac o téme: PartneriSexVzťah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu