Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Otec nebezpečného útočníka už kontaktoval FBI: Rahami má spoločnú minulosť s touto skupinou

Ahmad Khan Rahami Zobraziť galériu (3)
Ahmad Khan Rahami (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Otec Ahmada Khana Rahamiho, podozrivého z bombových útokov v americkom meste New York a v štáte New Jersey, sa skontaktoval s Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) po prípade pobodania z roku 2014 a vyjadril vtedy obavy, že jeho syn je terorista. Tlačovej agentúre AP to dnes povedal predstaviteľ polície a justície, ktorý si neželal byť menovaný vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie spomínaných útokov z víkendu a pondelka.

Predstaviteľ dodal, že FBI sa prípadom začala zaoberať, ale otec Mohammad Rahami neskôr stiahol svoj výrok a vyhlásil, že tým myslel skutočnosť, že jeho syn márni čas s nesprávnou partiou ľudí, napríklad s gangmi. Jeho syna Ahmada Khana Rahamiho zatkli v roku 2014 za pobodanie osoby do nohy a za prechovávanie strelnej zbrane.

Veľká porota ho neobvinila, a to napriek varovaniu policajta prítomného pri zatýkaní, že Rahami je pravdepodobne "nebezpečný sám pre seba alebo pre ostatných ľudí". Otec podozrivého, naturalizovaného občana USA z Afganistanu, dnes ráno novinárom pred svojou reštauráciou v meste Elizabeth v štáte New Jersey povedal, že bezpečnostným orgánom telefonoval dvakrát. Ďalšie podrobnosti však neuviedol.

Rahami bol sympatizantom Talibanu

Ahmad Khan Rahami pracoval v minulosti ako neozbrojený strážca v súkromných bezpečnostných firmách. Muž, podozrivý z nastraženia výbušných zariadení v americkom meste New York a štáte New Jersey, viedol s kolegami dlhé politické debaty, pričom vyjadroval sympatie hnutiu Taliban a opovrhoval americkou misiou v Afganistane. Ako v noci nadnes ďalej informovala agentúra AP, Rahami v uplynulých rokoch podnikol cestu do Afganistanu, odkiaľ sa ako dieťa s rodinou prisťahoval do Spojených štátov.

Po tom, ako ho po prestrelke s políciou zadržali, sa medzi jeho osobnými vecami našiel zápisník obsahujúci nesúvislé extrémistické poznámky. Rahami bol obvinený v piatich bodoch za pokus o vraždu policajta. K jeho zadržaniu došlo v pondelok v meste Linden, pričom podozrivý utrpel strelné zranenia nohy, predlaktia a pleca.

Otec nebezpečného útočníka už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa justičných zdrojov Rahami s vyšetrovateľmi nespolupracuje. Zatiaľ nie je jasné, kedy ho prepustia z nemocnice.  Rahami je spájaný s výbuchom, ktorý v sobotu zranil 29 ľudí vo štvrti Chelsea newyorského Manhattanu, pričom o niekoľko blokov ďalej sa našiel nevybuchnutý tlakový hrniec.

V pobrežnom meste Seaside Park v New Jersey zase vybuchla pred charitatívnymi pretekmi rúrková bomba, ale nikoho nezranila. Ďalších päť výbušných zariadení našli v sobotu v odpadkovom koši na železničnej stanici v meste Elizabeth, kde žije Rahami a jeho rodina. Jedno pri skúmaní robotom explodovalo. Vyšetrovatelia prišli na stopu Rahamimu na základe analýzy záberov z New Yorku, ktoré ho zachytávajú pri ukladaní náloží. Jeho odtlačky sa podľa denníka New York Times našli na tlakovom hrnci, ktorý použil pri zostrojení bomby.

Viac o téme: Ahmad Khan Rahami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu