Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mexický prezident to nevidí ružovo: Migráciu nezastaví žiadna bariéra

Enrique Peňa Nieto
Enrique Peňa Nieto (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Bariéry nedokážu zastaviť pohyb migrantov a fúziu kultúr, vyhlásil dnes na pôde OSN mexický prezident Enrique Peňa Nieto. Na prvom summite OSN o migrácii v New Yorku povedal, že tento jav je odrazom "inštinktu prežitia, vitálnej energie a vrúcneho želania vyniknúť" a počas dejín obohacoval spoločnosti.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Mexický prezident povedal, že je pyšný na spoločenskú rôznorodosť svojej krajiny, a prisľúbil, že sa Mexiko bude aktívne podieľať na vzniku globálnej konštrukcie pre riadenie disciplinovanej a bezpečnej migrácie v celom svete. Cieľový termín pre schválenie takéhoto dokumentu je rok 2018.

"Trpká pravda je, že tento summit bol zvolaný, pretože sme do značnej miery zlyhali," vyhlásil dnes v New Yorku vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Husajn. "Sklamali sme dlho trpiace obyvateľstvo Sýrie, pretože sme neukončili vojnu v jej začiatkoch. Z tej istej príčiny sme sklamali aj ďalších v teraz už chronických zónach konfliktov. Sklamali sme milióny migrantov, ktorí si zaslúžia oveľa viac ako životy poznačené od kolísky po hrob nedôstojnosťou a zúfalstvom," pokračoval.

Zajd pochválil politický konsenzus, ktorý vyústil do dnešného schválenia Newyorskej deklarácie o migrantoch a utečencoch. Varoval však pred sebauspokojením a zdôraznil, že k doterajšiemu neúspechu prispela významne xenofóbia. "Môžeme to zmeniť... ale nie vtedy, keď obhajcovia toho, čo je správne a dobré, sú pretromfnutí v príliš mnohých krajinách... fanatikmi, ktorí sa usilujú o zisk, o udržanie moci využívaním predsudkov a klamstiev na úkor tých najzraniteľnejších," citovala Zajda tlačová agentúra AP.

Taliansky premiér Matteo Renzi dnes povedal novinárom v New Yorku, že nie je dôvod spájať boj proti terorizmu a politiku zameranú proti prisťahovalcom. Teroristi, ktorí pricestovali do Európy, podľa jeho slov "neprišli na člnoch, ale v pohodlných lietadlách". Radikalizujú sa predmestia európskych miest, "nie sú to však utečenecké tábory, ale väzenia", kde najčastejšie dochádza k radikalizácii, poznamenal.

Renzi, ktorý neskrýval sklamanie z výsledku neformálneho summitu EÚ v Bratislave ohľadne migrantov, dodal, že "ak bude Európa pokračovať touto cestou, budeme sa musieť sami autonómne zorganizovať".

Viac o téme: MigrantiEnrique Peňa Nieto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu