Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarský minister obrany varuje: Krajinu môže kedykoľvek zasiahnuť teroristický útok

István Simicskó
István Simicskó (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Teroristický útok môže kedykoľvek zasiahnuť aj Maďarsko, preto má zásadný význam októbrové referendum o migračných kvótach EÚ. Vyhlásil to dnes v severomaďarskom meste Eger minister obrany István Simicskó.

Podľa agentúry MTI šéf obranného rezortu na tlačovej konferencii zdôraznil, že v Európe sú už mestá, v ktorých tvoria vyše polovicu obyvateľstva prisťahovalci. "Obdobie uplynulého vyše roka jednoznačne preukázalo, že masová migrácia a prisťahovalectvo priamo súvisia s terorizmom, pretože v celej Európe výrazne vzrástla hrozba a nebezpečenstvo terorizmu," dodal Simicskó.

Minister poznamenal, že z nedávneho vyjadrenia predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza vysvitlo, že migračné kvóty sa nevzťahujú iba na prerozdelenie takmer poldruha milióna migrantov, ktorí už sú v Európe, ale že horná hranica ich počtu vôbec nie je stanovená. Podľa Simicskóa to vlastne predstavuje akúsi pozvánku pre ďalších Afričanov a Ázijcov, ktorí by sa chceli presídliť do Európy.

Referendum s otázkou "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" vypísal prezident János Áder na 2. októbra.

Viacerí teroristi prišli do EÚ cez Maďarsko

Nie všetci migranti sú teroristami, ale faktom je, že mnohí z teroristov sú ilegálni migranti. Povedal to dnes v maďarskom meste Várpalota vo Veszprémskej župe minister vnútra Sándor Pintér. Podľa agentúry MTI šéf rezortu vnútra na občianskom fóre v rámci kampane októbrového referenda o migračných kvótach EÚ pripomenul, že vyšetrovanie tajných služieb, ktoré viedli Belgičania, potvrdilo, že viacerí z páchateľov bombových útokov v Bruseli a Paríži prišli na územie Európskej únie cez Maďarsko.

Ako dodal, aj mladík, ktorý útočil tento rok v Nemecku mačetou, bol zaregistrovaný ako migrant v Maďarsku a do Nemecka ušiel z detského domova v mestečku Fót v Peštianskej župe. "Kým v roku 2014 prešlo cez Maďarsko 44.000 migrantov, vlani tento počet stúpol na 391.000," uzavrel Pintér.

Viac o téme: ReferendumMaďarskoIstván Simicskó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu