Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Merkelová po volebnom fiasku priznala zlyhanie: Chcela by som vrátiť čas!

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Nemecko nebolo vlani dostatočne pripravené na príchod takého množstva utečencov, pripustila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Svoje rozhodnutia z vlaňajška by ale nemenila. Práve nedostatočné vysvetlenie smeru a ciele utečeneckej politiky považuje Merkelová za jeden z dôvodov neúspechu svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v nedeľných berlínskych voľbách. Strana v nich síce skončila druhá, ale s najhorším výsledkom v dejinách.

"Keby som mohla, vrátila by som čas o mnoho, mnoho rokov späť, aby som sa spolu s celou vládou a všetkými, ktorí nesú zodpovednosť, mohla lepšie pripraviť na situáciu, ktorá nás v neskorom lete 2015 zastihla skôr nepripravených," povedala šéfka nemeckej vlády na dnešnej tlačovej konferencii. Nemecko sa podľa nej spoľahlo na to, že sa ďalším krajinám podarí ochrániť schengenské hranice, samo sa ale dostatočne nepripravilo.
 
Riešenie migračnej krízy nebude rýchle, aj kvôli tomu, že spolková republika v uplynulých rokoch neurobila všetko správne, myslí si. Nemecko nebolo práve majster sveta v integrácii, podotkla tiež kancelárka. "Plne stojím za svojimi rozhodnutiami," uviedla ale zároveň Merkelová ku krokom zo začiatku minulého septembra, kedy rozhodla o tom, že Nemecko bez kontroly na hraniciach do krajiny vpustí desaťtisíce utečencov, s ktorými si v tých dňoch nevedeli rady krajiny strednej a východnej Európy.
 
Pripomenula pritom osudy stoviek utečencov, ktorí v tej dobe cestou do Európy umierali. Do Nemecka vlani celkovo prišlo takmer 1,1 milióna utečencov. Väčšina z nich, približne 700.000, prišla od septembra do decembra.

Prevzala zodpovednosť

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prevzala zodpovednosť za výraznú stratu, ktorú jej Kresťanskodemokratická únia (CDU) utŕžila v nedeľňajších krajinských voľbách v Berlíne. Zmenu svojej migračnej politiky však vylúčila, napísala agentúra DPA. Merkelová výsledok berlínskych volieb označila za veľmi nepriaznivý pre CDU. Uviedla tiež, že jeho príčinou bolo nedostatočné vysvetlenie jej utečeneckej politiky, o ktoré sa v budúcnosti musí snažiť dôkladnejšie.

Berlínski voliči sa podľa kancelárkinej mienky zapodievali najmä lokálnymi problémami, pričom pripustila, že dôležitým faktorom v ich voľbe bolo práve jej rozhodnutie otvoriť hranice migrantom. "Beriem na seba zodpovednosť ako líderka strany a tiež ako kancelárka," citovala dnes Merkelovú agentúra AP.

Prišla o Berlín

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) zvíťazila v nedeľňajších krajinských voľbách v Berlíne, po ktorých napriek výrazným stratám zostane najsilnejším subjektom v krajinskom parlamente. Na pokračovanie vo vládnutí jej však nebude stačiť len jeden koaličný partner, informovala agentúra DPA.

SPD získala 21,6 percenta hlasov, vyplýva z konečných výsledkov sčítania zverejnených v noci na dnes. Ide o pokles o 6,7 percenta oproti posledným krajinským voľbám z roku 2011. Doterajší koaličný partner sociálnych demokratov na krajinskej úrovni, Kresťanskodemokratická únia (CDU), klesla v Berlíne na 17,6 percenta, čo znamená o 5,7 percenta hlasov menej než v ostatných voľbách.

Pre obe strany sú to vôbec najhoršie povojnové volebné výsledky v Berlíne, píše DPA. CDU spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, ktorej utečenecká politika je kontroverzná aj v radoch samotných kresťanských demokratov, pritom pokračuje v "negatívnej sérii": o časť podpory prišla pri všetkých doterajších krajinských voľbách v tomto roku.

Na treťom mieste skončila v Berlíne v nedeľu strana Ľavica (15,6 percenta), nasledujú Zelení (15,2), Alternatíva pre Nemecko (AfD; 14,2) a Slobodná demokratická strana (FDP; 6,7 percenta).

Uvedené výsledky by podľa DPA znamenali, že v 149-člennom krajinskom parlamente obsadí SPD 35 kresiel, CDU 29, Ľavica 26, Zelení 25, AfD 23 a FDP 11 kresiel.Volebná účasť bola na úrovni 66,9 percent výrazne vyššia než pred piatimi rokmi (60,2 percenta).

Líder berlínskej kandidátky SPD Michael Müller, ktorého strana už 15 rokov obsadzuje post primátora hlavného mesta, avizoval prieskumné rozhovory o vytvorení novej krajinskej vlády so všetkými stranami okrem AfD. Dodal pritom, že vidí viac programových prienikov so Zelenými a Ľavicou, čo môže naznačovať novú koalíciu.

Líder púšťa kormidlo

Volebný líder nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) pri krajinských voľbách v Berlíne, predseda tamojšej organizácie strany Frank Henkel ponúkol v reakcii na volebné fiasko strany svoju rezignáciu a súčasne oznámil, že v ďalších voľbách na budúci rok už nebude kandidovať. Vedenie strany požiadalo Henkela, aby ďalej riadil krajinskú organizáciu CDU, informovali dnes internetové vydanie denníka Berliner Morgenpost, ako aj tlačová agentúra DPA. Pôvodne sa voľby funkcionárov CDU mali konať v máji alebo júni budúceho roka, teraz sa však zvažuje ich uskutočnenie v skoršom termíne.

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu