Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sprisahanie voči misiám Británie a Nemecka naberá na obrátkach: Turecké úrady zadržali podozrivých

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

ANKARA - V rámci vyšetrovania potenciálnej hrozby, ktorej čelili britské a nemecké diplomatické misie v Turecku, zadržali turecké úrady štyri podozrivé osoby. Ako informovala agentúra Anadolu, napojenie týchto osôb na niektorú z teroristických skupín sa nenašlo.

Vyšetrovanie vo veci sa začalo na podnet tajných služieb a ich informácií o potenciálnom sprisahaní džihádistickej organizácie Daeš proti diplomatickým misiám. Troch z podozrivých zadržali v Ankare, ďalšieho v Istanbule, uvádza sa v správe agentúry Anadolu.

Britské ministerstvo zahraničných vecí v noci nadnes na svojej webovej stránke informovalo, že britské veľvyslanectvo v Ankare je dnes z bezpečnostných dôvodov uzavreté. Nemecké veľvyslanectvo v Ankare na svojej webovej stránke informuje, že dnes pracuje v obmedzenom režime.

Britská ambasáda bola už tento týždeň zatvorená, a to od pondelka do štvrtka. Stalo sa tak v súvislosti s moslimským sviatkom obetovania íd al-fitr, ktorý je jedným z dvoch najvýznamnejších sviatkov v islamskom svete. Agentúra Reuters uviedla, že v rovnakom čase boli kvôli sviatku zavreté aj všetky turecké úrady a školy.

Turecko v posledných mesiacoch zažilo niekoľko teroristických útokov pripisovaných kurdským separatistom alebo radikálom z džihádistickej organizácie Daeš, ktorá ovláda časti Sýrie i Iraku, krajín susediacich s Tureckom.

Vzhľadom na tieto opakujúce sa teroristické útoky odporúča britské ministerstvo zahraničných vecí občanom Spojeného kráľovstva, aby necestovali do bezprostrednej blízkosti hraníc Turecka so Sýriou, ani do Diyarbakiru - najväčšieho mesta na prevažne Kurdmi obývanom juhovýchode Turecka. Ten zasiahla vlna ozbrojených zrážok po tom, ako bolo vlani v lete vypovedané prímerie medzi vládnou armádou a zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK), vedúcou boj za práva kurdskej menšiny.

Viac o téme: TureckoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu