Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rakúsko sa zaujíma o podozrivých Sýrčanov zadržaných v Nemecku: Pravdepodobne rozbili bunku Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúske ministerstvo vnútra je v kontakte s kolegami z Nemecka v súvislosti s pravdepodobným rozbitím bunky Daeš, ku ktorému došlo začiatkom týždňa v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko. Pre agentúru APA to dnes potvrdil hovorca rezortu vnútra vo Viedni Alexander Marakovits.

Podľa neho sa preverujú informácie, že traja podozriví využili ako tranzitné krajiny pri presune z Grécka do Nemecka aj Slovinsko a Rakúsko. Rakúske orgány sa tiež snažia zistiť, ako sa podozrivé osoby do Nemecka dostali, pretože sa nedá vylúčiť ani možnosť, že využili migračné trasy. Súčasne však pripomenul, že situácia sa v uplynulých 12 mesiacoch výrazne zmenila a prísne kontroly umožňujú získať podstatne väčší prehľad o tom, kto sa zdržiava na území jednotlivých štátov.

Traja Sýrčania, ktorých zadržali v Nemecku pre podozrenie z terorizmu, boli podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov v spojení s páchateľmi vlaňajších teroristických útokov v Paríži.

Mužov vo veku 17, 18 a 26 rokov zadržali ráno 13. septembra pri sérií razií v Šlezvicku-Holštajnsku a obviňujú ich, že ich do Nemecka ako utečencov vyslala džihádistická skupina Daeš "buď vykonať zverenú úlohu, alebo čakať na ďalšie inštrukcie".

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere už krátko po ich zadržaní povedal, že trojica Sýrčanov využila na cestu z gréckeho ostrova Lesbos, kde sa zaregistrovali ako utečenci, do Nemecka zjavne tých istých prevádzačov ako niektorí atentátnici z Paríža, pričom dostala aj pasy z tej istej falšovateľskej dielne. Mužov nemeckí vyšetrovatelia sledovali niekoľko mesiacov, potvrdil minister s tým, že nič nenaznačuje, že by mali konkrétne plány na útok.

Rakúsky denník Der Standard dnes uviedol, že dvaja z podozrivých odcestovali z Rakúska do Nemecka najneskôr v decembri 2015, tretí najneskôr v januári 2016. Odvtedy monitorovali ich pohyb nemecké orgány.

Viac o téme: RakúskoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu