Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Čech natočil kolaps Clintonovej: Spôsobil hotový ošiaľ, zasypalo ho 26-tisíc správ

Clintonová skolabovala Zobraziť galériu (4)
Clintonová skolabovala (Zdroj: Twitter/Zdenek Gazda)

NEW YORK - Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová priznala, že podcenila zápal pľúc a neposlúchla lekárov, ktorí jej radili dopriať si oddych. Povedala to televízii CNN po tom, čo v nedeľu takmer spadla pred nástupom do vozidla po newyorskom pietnom zhromaždení. Jej kolaps sa podarilo natočiť Čechovi, ktorý po jeho zverejnení dostal neuveriteľných 26-tisíc správ.

Prezidentský kandidát sa dokonale strápnil: Priamočiara otázka ho dostala do kolien

Politička musela v nedeľu v dusnej horúčave odísť z pietneho zhromaždenia na počesť obetí útokov z 11. septembra 2001 o hodinu skôr a cestou do pristaveného vozidla omdlela. Do auta ju usadili telesní strážcovia. Situáciu nevylepšila ani osemhodinová pauza, počas ktorej novinári museli čakať na podrobnejšiu správu volebného štábu Clintonovej o jej zdravotnom stave.

"Zatočila sa mi hlava a na chvíľu som stratila rovnováhu, ale hneď ako som sa dostala do auta, keď som si mohla sadnúť, schladiť sa a napiť sa, okamžite sa mi urobilo lepšie," prehlásila v televíznom rozhovore pre CNN.

Čechov záznam z Clintovej kolapsu stredobodom pozornosti

Veľké obavy rozpútal najmä videozáznam okamihu, v ktorom sa Clintonovej podlomili kolená. Ten poskytol médiám niekdajší hasič pôvodom z Česka Zdeněk Gažda, ktorý sa sám označil za jej stúpenca. "Videl som (bývalú) ministerku, ako čakala na auto, ktoré potom prišlo a ona nedokázala nastúpiť dovnútra, namiesto toho jej museli pomôcť. Stratila topánku a tak ďalej," povedal spravodajskému webu buzfeed.com český rodák, ktorý už 24 rokov žije v USA.

Na twitteri jeho video videlo už vyše desať miliónov ľudí, iné zábery zhotovené z opačnej strany na videoserveri YouTube videli ďalšie tri milióny ľudí. "Nikomu som tým videom nechcel ublížiť ani pomôcť," povedal Gažda Českému rozhlasu. "Išlo mi o to, že okolo mňa prešla Hillary Clintonová ... Dúfajme, že Hillary bude zdravá a pustí sa do prezidentských volieb," vyhlásil. Veľa ľudí mu vraj teraz vyčíta, že konal zle, iní ho chvália. "Je to 50 na 50. Ale neľutujem to, patrí to k životu," povedal Gažda, ktorý sa dostal do obliehania novinárskych otázok z celého sveta a prišlo mu podľa jeho slov až 26-tisíc správ.

Clintonová podcenila zápal pľúc

Prvé informácie hovorili, že išlo o kolaps z tepla a dehydratácie, až neskôr volebný štáb pripustil, že Clintonová má zápal pľúc. Táto diagnóza však bola jej okoliu známa už v piatok. Podľa agentúry Reuters sú obavy o zdravie bývalej prvej dámy opodstatnené a skôr zľahčované Trumpove výroky o jej chabej fyzickej kondícii už nemožno zmiesť zo stola.

VIDEO Čech natočil kolaps
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trump želá súperke skoré uzdravenie

Newyorský magnát, ktorý v minulosti rád upozorňoval na údajné zdravotné problémy svojej súperky, v pondelok v rozhovore pre televíziu Fox News zaželal Clintonovej skoré uzdravenie. "Dúfam, že sa dá dohromady, vráti sa do kampane a uvidíme ju v predvolebných televíznych debatách," vyhlásil Trump. Prvá debata kandidátov je plánovaná na 26. septembra.

Na otázku moderátora, či má byť zdravie témou volebnej kampane, Trump odpovedal kladne. "Minulý týždeň som sám absolvoval prehliadku a akonáhle dostanem výsledky, zverejním veľmi, veľmi podrobné údaje," sľúbil sedemdesiatročný kandidát.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Clintonová musela zrušiť program

Clintonová zrušila dvojdňovú cestu do Kalifornie, kde chcela na svoju kampaň získať ďalšie peniaze pri darcovských večierkoch. Neobjaví sa ani v plánovaných talk show. Zotavenie zo zápalu pľúc podľa expertov trvá zvyčajne približne týždeň, môže byť ale dlhšie v závislosti od priebehu ochorenia. V USA je zápal pľúc ôsmou najčastejšou príčinou smrti.

Sama Clintonová už včera na Twitteri uviedla, že sa cíti lepšie a jej stav sa zlepšuje. "Ako každý, kto kvôli chorobe ležal doma a nemohol do práce, sa nemôžem dočkať, až sa tam vrátim. Uvidíme sa zase skoro pri kampani," odkázala svojim priaznivcom.

VIDEO Čech natočil kolaps
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Volebná kampaň si vyžiadala svoju daň

Volebná kampaň je v USA mimoriadne náročná, kandidáti sa zle stravujú, málo spia a sú vystavení stresom. Trump sa netají svojou náklonnosťou k rýchlemu stravovaniu, zverejnil dokonca fotografie, ako si vo svojom lietadle pochutnáva na vyprážanom kurčati, hamburgeri a hranolčekoch.

Lekárka Lisa Bardacková novinárom povedala, že Clintonová sa potýka s problémami dýchacích ciest v dôsledku alergie. Zápal pľúc bol zistený pri piatkovej lekárskej prehliadke; k pľúcnym infekciám je vraj kandidátka náchylná, výkonu prezidentského úradu to ale podľa lekárov nebráni.

Viac o téme: KolapsZápal pľúcHillary Clintonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu