Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Teroristické útoky vyvolali diskusiu: Chcú, aby Únia posilnila vojenskú úlohu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Francúzsko a Nemecko chcú po teroristických útokoch z uplynulých mesiacov posilniť vojenskú úlohu Európskej únie. Pred blížiacim sa neformálnym summitom únie v Bratislave zverejnili dnes obe krajiny spoločnú koncepciu, ktorá okrem iného predpokladá zriadenie hlavného štábu pre misie EÚ alebo pravidelné vrcholné schôdzky EÚ o bezpečnostnej a obrannej politike.

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA. "Je najvyšší čas posilniť našu solidaritu a obranné schopnosti Európy, aby sme mohli efektívnejšie chrániť naše hranice a občanov EÚ," hovorí sa v dokumente oboch krajín. Paríž a Berlín sa v ňom vyslovujú za prijatie prvých rozhodnutí v danej sfére už na decembrovom summite únie.

Medzi navrhovanými krokmi sú podľa DPA zriadenie stáleho hlavného štábu pre civilné a vojenské misie EÚ, skvalitnenie lekárskej starostlivosti pri misiách únie prostredníctvom európskeho veliteľstva zdravotníkov či zlepšenie prepojenia dopravných kapacít členských štátov. Ďalej sa navrhuje zefektívnenie výmeny satelitných záberov s cieľom zlepšiť ochranu vonkajších hraníc únie, ako aj posilnenie spolupráce EÚ a Severoatlantickej aliancie so zámerom úspešne čeliť internetovým a ďalším hrozbám.

Viac o téme: TerorizmusEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu