Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

České bezpečnostné zložky zaznamenali hrozbu: Teroristi sa pokúšali nakúpiť outdoorový materiál

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Ľudia napojení na teroristické skupiny sa pokúšali v Českej republike nakúpiť pre miesta bojov outdoorové vybavenie. V Česku sa tiež liečil človek, ktorý bol postrelený v bojoch.

Bezpečnostné zložky ďalej zaznamenali jednotlivé prípady zneužitia českého azylového systému osobami podozrivými z terorizmu a prejazd teroristických bojovníkov cez české územie. Na medzinárodnej konferencii o problematike ochrany takzvaných mäkkých cieľov to dnes povedal riaditeľ Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Michal Mazánek.

Jiří Dreksler zo sekcie terorizmu a extrémizmu NCOZ povedal, že v prípade nákupu outdoorového vybavenia išlo o tovar rádovo za desiatky tisíc českých korún a od jedného druhu o desiatky kusov. O nákup sa pokúšali jednotlivci alebo malé skupiny. Tovar bol určený pre "klasické miesta bojov", poznamenal. "Priamo sme vedeli, kam to vybavenie mierilo a za akým účelom tam mierilo," povedal. Policajti podľa neho nevedia, či títo ľudia takýto tovar nakúpili i predtým, než bezpečnostné zložky o nákupe získali informácie.

Ohľadne človeka, ktorý sa v Česku liečil po zranení v mieste bojov, Dreksler povedal, že ide o utajovanú informáciu. "Nepremietli sme ju v trestnom konaní, poskytli sme ju len zahraničnému partnerovi. Bolo to strelné zranenie, ktoré bolo na mieste bojov provizórne ošetrené a tuto bolo doliečené," povedal. Pri príjazde do Česka podľa neho dotyčný nebol v ohrození života.

Bezpečnostné zložky zaznamenal i zneužitie českých cestovných dokladov. Podľa Drekslera ide o večný problém, zneužívané sú pasy väčšinou štátov Európskej únie. "Sú falšované alebo pozmenené preto, aby mohli pricestovať na územie Európskej únie alebo v pohode vycestovať," dodal.

Ministerstvo vnútra usporiadalo konferenciu zameranú na ochranu mäkkých cieľov pred terorizmom

Ministerstvo vnútra dnes usporiadalo konferenciu, ktorá sa zamerala na ochranu takzvaných mäkkých cieľov pred terorizmom, teda miest, kde sa zhromažďuje veľké množstvo ľudí. Mazánek povedal, že Česká republika môže byť skôr vnímaná ako tranzitná krajina a miesto získania logistickej podpory pre subjekty, ktoré sú napojené na terorizmus. Zároveň ale poznamenal, že kvôli svojej účasti v koalícii bojujúcej proti takzvanému Daeš, kvôli členstvu v EÚ alebo v NATO, alebo z dôvodu svoje proizraelskej a proamerickej politiky by Česko mohlo byť do budúcna i "zaujímavým cieľom útoku".

Minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) na konferencii zdôraznil potrebu ochrany mäkkých cieľov. Podotkol, že už niekoľko týždňov funguje špeciálna linka, ktorá pomáha usporiadateľom veľkých akcií alebo napríklad majiteľom nákupných centier chystať opatrenia proti prípadným útokom. Povedal tiež, že polícia zintenzívni cvičenia, ktoré sa zameriavajú na teroristické hrozby, napríklad na útok šialeného strelca.

Na konferencii vystúpilo niekoľko rečníkov z USA alebo z Izraela. Zaznela napríklad kritika vzájomného zdieľania informácií. Podľa jedného z vystupujúcich napríklad v Bruseli jednotlivé bezpečnostné zložky priznávajú, že v tejto oblasti majú stále medzery a informácie si predávajú nedostatočne. "Informácie sa musia rýchlo zdieľať, spolupráca musí byť perfektne nastavená," apeloval na bezpečnostné zložky jeden z expertov. Ďalší rečník varoval pred ľuďmi vracajucími sa z bojiska v Iraku alebo v Sýrii. "Dostali sme sa do okamihu, kedy sa ich stále viac vracia späť," poznamenal.

Mäkké ciele sú podľa expertov pre teroristov stále dôležitejšie. Podotkli, že pokiaľ by sa dostali ku zbraniam hromadného ničenia, nemali by zábrany ich použiť. Zaznelo tiež, že Spojené štáty "možno musia uvažovať o nebezpečenstve väčšieho útoku, ktorý sa chystá niekoľko rokov".

Viac o téme: TerorizmusČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu