Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Učitelia protestovali v Turecku proti masívnemu prepúšťaniu, polícia rázne zasiahla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DIYARBAKIR - Turecká polícia použila dnes aj vodné delá proti stovkám protestujúcich pedagógov v uliciach mesta Diyarbakir, pričom viacerých z demonštrantov zadržala. Informovali o tom svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na turecké odborárske zdroje.

Učitelia v meste ležiacom na juhovýchode Turecka v regióne obývanom zväčša Kurdmi protestovali proti masovému prepúšťaniu z práce, ktoré sa od štvrtka dotklo takmer 12.000 z nich. Nielen v spomínanom meste, ale v celej rovnomennej provincii je od polovice augusta zakázané demonštrovať na základe úpravy prijatej po zmarení pokusu o vojenský puč v krajine z 15. júla.

Prepúšťanie tisícok pedagógov avizoval už počas nedávneho vystúpenia v Diyarbakire turecký premiér Binali Yildirim s tým, že pôjde o osoby, ktoré môžu byť spojené s terorizmom, konkrétne so Stranou kurdských pracujúcich (PKK) postavenou mimo zákon, avšak neustále bojujúcou za autonómiu. Ministerstvo školstva v Ankare po lustrácii učiteľov suspendovalo pre podozrenie z rôznych foriem podpory PKK rádovo desiatky tisíc pedagógov.

Viac o téme: TureckoDiyarbakir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu