Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Grécky premiér vyzval na vytvorenie novej vízie pre Európu: Krajiny nadmerne zasiahla finančná kríza

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécky premiér Alexis Tsipras vyzval dnes na summite juhoeurópskych krajín v Aténach na vytvorenie "novej vízie pre Európu". "Naším spoločným cieľom je súdržnosť Európskej únie," zdôraznil na otvorení summitu, na ktorom sa zišli šéfovia vlád a ich predstavitelia z Francúzska, Talianska, Cypru, Malty, Španielska a Portugalska.

Členské krajiny EÚ pri Stredozemnom mori podľa Tsiprasa "nadmerne" zasiahli globálna finančná i utečenecká kríza a EÚ sa musí viac usilovať, aby súčasné problémy prekonala. "Potrebujeme novú víziu pre Európu," citovala Tsiprasa tlačová agentúra DPA.

Cieľom aténskeho summitu EÚ-Stredomorie (EuMed) 2016 je rozvinúť diskusiu o spoločných problémoch a budúcnosti Európy, ale "v žiadnom prípade" nechce vytvárať jednotný front proti členským krajinám EÚ na severe, zopakovala pred stretnutím grécka vláda. Grécky premiér na ňom privítal francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, talianskeho premiéra Mattea Renziho, portugalského premiéra Antónia Costu, cyperského prezidenta Nikosa Anastasiadisa a maltského premiéra Josepha Muscata.

Španielsko na summite zastupuje štátny tajomník pre záležitosti Európskej únie Fernando Eguidazu, keďže úradujúci premiér Mariano Rajoy účasť odmietol.

Viac o téme: EurópaAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu