Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Erdogan berie situáciu v Sýrii do vlastných rúk: S Ruskom a USA chce nastoliť prímerie v Aleppe

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan plánuje rokovať s ruskými a americkými lídrami o prímerí v sýrskom meste Aleppo. Erdogan to povedal po príchode zo summitu krajín skupiny G20, ktorý sa konal v čínskom meste Chang-čou, informovala dnes agentúra TASS.

"Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sme v Číne povedali, že v Aleppe je treba okamžite nastoliť prímerie. To však závisí od určitého stupňa rokovaní medzi vysokými tureckými, ruskými a americkými diplomatmi. Vyslanci sa zúčastnia na trojstrannom stretnutí," uviedol Erdogan pre domáce médiá.

Turecký prezident dodal, že bude o tejto otázke telefonicky hovoriť s prezidentom Ruskej federácie Vladmirom Putinom aj so šéfom Bieleho domu Barackom Obamom.

"Oznámili sme, že si prajeme prímerie v Aleppe ešte pred začiatkom sviatku (íd al-adhá, 11. septembra). Naši partneri sú ohľadom tejto možnosti optimistickí. Putin potvrdil, že takýto výsledok by sa dal dosiahnuť v priebehu dvoch alebo troch dní," spresnil Erdogan.

Ankara očakáva, že zastavenie bojov vstúpi do platnosti ešte pred zmieneným moslimským sviatkom obetovania a potrvá aspoň niekoľko dní. Turecko však dúfa, že sa v Aleppe podarí nastoliť i trvalé prímerie.

Erdogan súhlasí so spoluprácou s USA pri oslobodzovaní sýrskej Rakky

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes naznačil, že Ankara by sa mohla podieľať na vojenskej operácii zameranej na oslobodenie sýrskeho mesta Rakka z rúk militantov z organizácie Daeš.

Erdogan sa podľa agentúry AP takto vyjadril po skončení summitu krajín skupiny G20, ktorý sa konal v čínskom meste Chang-čou. Tému spoločného oslobodenia Rakky podľa jeho slov počas summitu nadhodil americký prezident Barack Obama. Erdoganove slová dnes zverejnil denník Hürriyet, ako aj ďalšie turecké médiá.

"Obama chce, aby sme niektoré veci týkajúce sa Rakky robili spoločne. Povedali sme, že z nášho pohľadu to nepredstavuje problém," uviedol turecký prezident. Dodal, že tureckí a americkí predstavitelia by sa v dohľadnom čase mohli aj osobne stretnúť, aby túto otázku prediskutovali.

Rusko skritizovalo tureckú pozemnú ofenzívu na severe Sýrie

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes ostro skritizovalo postup tureckej armády v Sýrii, ktorý podľa neho môže viesť k ďalšej destabilizácii vojnou zmietanej krajiny. Podľa vyhlásenia, z ktorého citovala agentúra DPA, Turecko zasahuje "hlboko" na území Sýrie, a to bez súhlasu sýrskej vlády alebo Bezpečnostnej rady OSN, čo predstavuje porušenie medzinárodného práva. Ankara podľa Moskvy týmto spôsobom ohrozuje medzinárodné úsilie o vyriešenie konfliktu v Sýrii, ako aj distribúciu humanitárnej pomoci pre civilistov.

Viac o téme: SýriaRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu