Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Merkelovej strana utrpela katastrofálny výsledok: Tlač hovorí o masakre s motorovou pílou

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - O katastrofálnom výsledku Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej v krajinských voľbách v Meklenbursku-Predpomoransku, šoku alebo dokonca masakry motorovou pílou píšu dnes nemecké listy.

Krajinské voľby v Meklenbursku-Predpomoransku síce vyhrala oslabená sociálna demokracia (SPD), druhá ale skončila Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorá prvýkrát porazila aj CDU. "Ak máte radi vzrušenie, dá sa to, čo doteraz AFD napáchala v nemeckej straníckej demokracii, opísať ako masaker motorovou pílou: Z CDU, SPD a Levice vyrezala celé kusy," konštatuje denník Süddeutsche Zeitung. Naráža tak na to, že Alternatíva pre Nemecko v Meklenbursku-Predpomoransku zobrala tradičným stranám desiatky tisíc voličov.
 
"Ale nie je to horor. Je to výzva stranám, ktoré prišli o časť voličov, aby boli lepšie, jasnejšie a rozlišitelnějšie. Nemecká demokracia už v poriadku prežila rad údajných hororov," píše tiež bavorský list, podľa ktorého AFD rada šíri strach, čím ale nie je dobré sa nakaziť. "Tí presvedčení, ustráchaní a frustrovaní to znova urobili, tentoraz v Meklenbursku-Predpomoransku. V Alternatíve pre Nemecko zvolili neliberálne, ženám a cudzincom nepriateľskú stranu, a dopomohli jej tak po deviaty raz do jedného z krajinských snemov," píše denník Frankfurter Rundschau, ktorý pripomína , že AFD bude s 20,8 percenta hlasov druhou najsilnejšou frakciou v krajinskom sneme tohto severonemeckého štátu.

Merkelovej migračná politika je hnojivom pre AFD

Úspechu AFD, ktorá sa stala faktickým víťazom hlasovania, si všíma tiež denník Berliner Zeitung, podľa ktorého vlani strana šikovne zmenila svoje zameranie, odvrátila sa od témy eura a venuje sa kritike migrácie, vďaka čomu sa jej darí mobilizovať voličov. "Kto dnes volí AFD, nevolí žiadnu reálne existujúcu stranu. Volí protest a náladu," mieni list z hlavného mesta. S AFD nechce žiadna z ďalších strán vládnuť.
 
Nemecké denníky sa v komentároch venujú tiež veľkému neúspechu kresťanských demokratov v politickej domovine kancelárky Merkelovej. Strana v krajinských voľbách dosiahla svoj doteraz najhorší výsledok v Meklenbursku-Predpomoransku, napriek tomu bude asi naďalej so sociálnymi demokratmi vládnuť.
 
"Po volebnom výsledku v jej domácom Meklenbursku-Predpomoransku to bude pre kancelárku Angelu Merkelovú ešte menej príjemné. Katastrofálny výsledok CDU a veľká podpora pre AFD na ňu zvýši najmä v jej vlastnej strane výrazne tlak," píše denník Westdeutsche Allgemeine Zeitung, ktorý volebný neúspech pripisuje migračnej politike. Tá sa v bývalej východonemeckej krajine prejavila, aj keď v nej utečenci prakticky nežijú. "Utečenecká politika Merkelovej zneistila toľko ľudí, že pôsobí ako hnojivo na rast AFD," myslí si zase denník Stuttgarter Zeitung, podľa ktorého je Alternatíva pre Nemecko predovšetkým protimerkelovskou stranou.
Viac o téme: VoľbyAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu