Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Situácia sa opäť komplikuje: Sýrske vládne sily opäť obkľúčili povstalecké štvrte Aleppa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrske vládne sily a dnes opäť - po druhý raz v priebehu necelých dvoch mesiacov - obkľúčili povstalcami kontrolované štvrte vo východnej časti provinčnej metropoly Aleppo. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie povstalcov a aktivistov.

Vzbúrencami ovládané štvrte vo východnom sektore Aleppa boli prvýkrát obkľúčené 17. júla. V obliehanej oblasti vtedy uviazlo 250.000-300.000 obyvateľov, ktorí zostali odrezaní od dodávok potravín, vody, liekov i elektriny. Povstaleckým jednotkám sa však pred mesiacom podarilo obkľúčenie prelomiť a otvoriť novú prístupovú a zásobovaciu trasu do východného sektoru. 

Situácia sa zmenila dnes, keď sýrske vládne sily a ich spojenci za podpory ruského a sýrskeho letectva dobyli po ťažkých bojoch strategicky významný vojenský komplex Ramúsa na juhozápadnom predmestí Aleppa, čím sa kruh okolo povstaleckých štvrtí opäť uzavrel. Informáciu potvrdilo aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne, ako aj sýrska štátna tlačová agentúra SANA. 

OSN sa usiluje o to, aby bolo v Aleppe pravidelne uplatňované 48-hodinové prímerie, ktoré by umožnilo dodávky humanitárnej pomoci do povstaleckého východného sektoru i do vládou kontrolovaných západných štvrtí mesta. Snahy o zastavenie paľby však komplikujú protichodné záujmy viacerých svetových a regionálnych mocností, ktoré sa angažujú v sýrskom konflikte. Niektorí analytici sa domnievajú, že bitka o Aleppo rozhodne o výsledku celého sýrskeho konfliktu.

Viac o téme: SýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu