Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rousseffovú definitívne odvolali z funkcie: Brazília má nového prezidenta

Michel Temer
Michel Temer (Zdroj: SITA)

BRAZÍLIA – Brazílsky viceprezident Michel Temer zložil dnes prezidentskú prísahu, informovala agentúra AP. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo Senát definitívne odvolal z funkcie prezidentku Dilmu Rousseffovú pre podozrenie z manipulácie s rozpočtom, čím si mala pomôcť k znovuzvoleniu v roku 2014.

Rousseffovú v máji na pol roka dočasne zbavili úradu. Výkonom funkcie prezidenta bol vtedy dočasne poverený viceprezident Michel Temer. Teraz bude v úrade do najbližších prezidentských volieb, ktoré budú v roku 2018. Brazílsky Senát hlasoval dnes zároveň proti návrhu, ktorý mal zakázať odvolanej prezidentke Rousseffovej zastávať akúkoľvek verejnú funkciu po dobu ôsmich rokov.

Venezuela oznámila, že prerušuje diplomatické styky s Brazíliou a "definitívne" odvoláva svojho veľvyslanca z tejto krajiny. Odvolanie Rousseffovej označila za "parlamentný puč" a súčasť "oligarchického a imperiálneho útoku" na ľavicové hnutia v Latinskej Amerike.

Demonštrácia proti odvolaniu Rousseffovej prerástla do násilia 

Priaznivci odvolanej brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej vyšli v stredu do ulíc mesta Sao Paulo, kde rozbíjali výklady bankových pobočiek a iných podnikov, pričom tiež poškodili policajné vozidlo. Poriadkové sily sa snažili demonštrantov rozohnať pomocou omračujúcich granátov a slzotvorného plynu, informovala dnes agentúra AP.

Protest v Sao Paule prerástol do násilia po tom, ako vystúpil v televízii nový brazílsky prezident Michel Temer, ktorý prisľúbil občanom oživenie ekonomiky, čo chce docieliť nepopulárnymi úspornými opatreniami a dôchodkovou reformou. Podľa AP nie je jasné, či pri potýčkach medzi maskovanými demonštrantami a políciou niekto utrpel zranenia. Približne v rovnakej časti Sao Paula sa predtým zhromaždila skupina odporcov Rousseffovej, ktorí oslavovali jej definitívny odchod z funkcie krájaním torty a pripíjaním si šumivým vínom.

Viac o téme: BrazíliaDilma RousseffováMichal Temer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu