Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Rakúsku zaznamenali nezvyčajný pohyb: Prechádzka vlčej rodiny, prvá po vyše 100 rokoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook, SITA)

VIEDEŇ - Prvú rodinu vlkov po viac ako 100 rokoch zaregistrovali v Rakúsku, cez ktoré doteraz tieto zvieratá iba prechádzali alebo sa mu z rôznych príčin vyhýbali. Stalo sa tak na cvičisku Allentsteig v dolnorakúskom okrese Zwettl, vyplýva z informácií rezortu obrany vo Viedni a Svetového fondu na ochranu prírody (WWF).

Podľa slov Ottokara Jindricha z rakúskeho ministerstva obrany sú vlčie mláďatá, zvečnené na fotografiách z lokality, prvými v prírode narodenými vlkmi na rakúskom území od ich vyhynutia pred viac ako 100 rokmi.

Zatiaľ nie je jasné, koľko členov presne má spomínaná vlčia rodina, ktorej mláďatá zaznamenali na "pochôdzke s rodičmi" kompetentní pre ochranu prírody v oblasti známej pod označením Natura 2000. Ide však o najmenej štvorčlennú "famíliu", informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Naposledy zaznamenali vlkov na rakúskom území ešte v roku 1882, a to v Štajersku. Nič to však nemení na skutočnosti, že v posledných rokoch, od roku 2009, sa množili indície o návrate tohto živočíšneho druhu na územie alpskej republiky, a to v množstve od dvoch do siedmich ročne.

Vlani sa potvrdil výskyt najmenej štyroch individuálne sa pohybujúcich vlkov, ktorých údajne mali vidieť vo Vorarlbersku, Tirolsku, Štajersku, Salzbursku a Dolnom Rakúsku. Na územie krajiny sa vlci dostávajú v prípade Rakúska zo Slovenska, ako aj Slovinska, Švajčiarska a Talianska.

Viac o téme: VlkyRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu