Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chcú stiahnuť nemeckých vojakov z NATO: Spolková ministerka obrany je zásadne proti

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Spolková ministerka obrany Ursula von der Leyenová je proti stiahnutiu nemeckých vojakov z tureckej leteckej základne Incirlik.

"Bundeswehr by chcel pokračovať v spoločnom boji proti IS (Islamskému štátu) zo základne NATO Incirlik," povedala ministerka podľa agentúry DPA v rozhovore pre piatkové vydania denníkov mediálnej skupiny RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). Na otázku, či je nemecká armáda pripravená na prípadné rýchle stiahnutie zo základne, von der Leyenová odpovedala: "Rozumné vojenské plánovanie vždy počíta s alternatívami."

Spravodajský týždenník Der Spiegel dnes s odvolaním sa na bližšie nešpecifikovaný zdroj napísal, že Bundeswehr skúma možnosť stiahnutia svojich vojakov a techniky zo základne Incirlik do Jordánska alebo na Cyprus, pričom by pokračovali v podpore spojeneckej operácie v Sýrii a Iraku. 

Dôvodom týchto úvah má byť  nedávny incident, keď Ankara neumožnila poslancom Spolkového snemu navštíviť nemeckých vojakov slúžiacich na základni Incirlik. Stalo sa tak po tom, čo Spolkový snem začiatkom júna prijal kontroverzné uznesenie, označujúce masové zabíjanie Arménov osmanskými Turkami v rokoch 1915-16 za genocídu.

Viac o téme: NATOUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu