Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nice sa stalo ďalším mestom, kde zakázali nosenie burkín: Vychádzajú zo zotročenia ženy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PARÍŽ - Úrady v juhofrancúzskom prímorskom letovisku Nice zakázali na miestnych plážach celotelové plavky nazývané burkiny, ktoré nosia niektoré moslimky. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Po Cannes a Villeneuve-Loubet sa Nice stalo tretím mestom na francúzskom Azúrovom pobreží, ktoré takýto zákaz vydalo. Zákaz nosenia burkín platí aj v meste Sisco na ostrove Korzika. Poprední francúzski činitelia vrátane premiéra Manuela Vallsa tvrdia, že tieto plavky, ktoré sa podobajú na neoprénový potápačský oblek s kapucňou, vychádzajú zo "zotročenia ženy" a preto nie sú zlučiteľné s francúzskym hodnotovým systémom. Mnohí však zákaz nosenia burkín pokladajú za diskriminačný.

Útok v Nice zo 14. júla má 86. obeť

Nice sa stále spamätáva z teroristického útoku, ku ktorému došlo 14. júla počas osláv Dňa Bastily. Má už 86 obetí. Svojim zraneniam totiž vo štvrtok podľahol otec dvoch detí. Podľa agentúry DPA o tom dnes informovala na Twitteri francúzska štátna tajomníčka pre pomoc obetiam Juliette Méadelová.

K teroristickému útoku v Nice došlo na bulvári Promenade des Anglais po ohňostroji, ktorý sa konal na počesť sviatku dobytia Bastily. Útočníka, ktorý do davu ľudí vbehol nákladným autom, identifikovali ako Mohameda Lahouaieja Bouhlela, 31-ročného moslima tuniského pôvodu. Páchateľa bezprostredne po útoku zastrelili policajti. Extrémistická organizácia Daeš ho po čine vyhlásila za svojho "vojaka".

Viac o téme: BurkinyNice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu