Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Starostovia Londýna a Paríža kritizujú zákazy burkín: Vyzývajú na ukončenie hystérie

Sadiq Khan
Sadiq Khan (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Prvý moslimský starosta Londýna Sadiq Khan dnes počas návštevy Paríža spoločne s jeho starostkou Anne Hidalgovou vyzvali na ukončenie "hystérie" okolo celotelových plaviek burkín. Úrady by sa podľa nich mali skôr venovať zlepšeniu sociálnej súdržnosti ako ich zákazom.

Niekoľko francúzskych pobrežných miest toto leto zakázalo burkiny, čo vyvolalo vo Francúzsku debatu a rozhorčilo mnohých ľudí vo svete. "Som si vedomý, že vo Francúzsku platí výnimočný stav," povedal dnes Sadiq Khan. Dodal, že podľa neho "by nikto nemal ženám hovoriť, čo môžu alebo nemôžu mať oblečené". Ženy by mali nosiť na pláži, čo chcú.

Stúpenci zákazu argumentujú, že nosenie burkín reprezentuje podriadenosť žien a porušuje sekulárnu politiku Francúzska. Austrálska návrhárka Aheda Zanettiová, ktorá burkiny vytvorila, povedala, že ich zákaz vo Francúzsku zvýšil ich predaj cez internet o 200 percent, a to najmä u nemoslimiek.

Štyridsaťosemročná návrhárka so sídlom v austrálskom Sydney v stredu povedala, že po burkinách sa na jej webovej stránke zháňajú ženy rôznorodého kultúrneho i náboženského spektra, vrátane židoviek, hinduistiek, kresťaniek a mormoniek. O jej plavky majú záujem aj pacientky s rakovinou kože. "Ženy sú v tom jednotné. Bez ohľadu na ich rasu či náboženstvo," citovala ju webová stránka www.trtworld.com.

Viac o téme: BurkinyParížSadiq Khan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu