Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Francúzsko sa postaralo o poriadny prešľap: Podozrivému islamskému radikálovi vyplatilo mastnú sumu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PARÍŽ - Francúzsko omylom vyplatilo podozrivému islamskému radikálovi výrazne vyššie odškodnenie za neoprávnenú väzbu, než na aké mal nárok. Belgičan tuniského pôvodu Farouk Ben Abbes sa v roku 2010 dostal do väzby po predbežnom obvinení z terorizmu, bol totiž podozrivý, že plánoval útok v parížskom klube Bataclan, teda v tom istom klube, v ktorom zaútočili teroristi vlani na jeseň. Neskôr bol ale oslobodený spod obžaloby a prepustený, načo požiadal o náhradu škody, napísala agentúra AP.

Jeho nárok uznal súd v roku 2014 a prisúdil mu za neoprávnenú trojmesačnú väzbu čiastku odškodnenia za morálnu ujmu 6000 eur a náhradu materiálnej ujmy  - teda výdavkov na právne zastupovanie v celkovej výške 12.960 eur, uviedlo na svojom webe francúzske ministerstvo spravodlivosti v reakcii na článok denníka Le Parisien, ktorý na prípad upozornil, ale neoprávnene vyplatenú sumu uviedol ešte vyššiu.

Francúzsky štát sa proti rozhodnutiu odvolal a odvolací súd vlani v januári rozhodol, že Abbes má nárok na morálne odškodnenie 6000 eur a tisíc eur súdne výdavky. Z doteraz neznámych dôvodov ale ministerstvo spravodlivosti vzalo do úvahy pôvodné rozhodnutie, nie odvolacie a vo februári mu vyplatilo navyše 11.960 eur s úrokmi.

"Príčiny chyby zisťujeme a použijeme všetky prostriedky, aby sme preplatok dostali späť," napísalo ministerstvo vo vyhlásení.

Teraz je muž v domácom väzení v Toulouse ako potenciálne nebezpečná osoba, a musí sa podľa Le Parisien pravidelne hlásiť na polícii a je stíhaný kvôli terorizmu v inom prípade, napísala AP.

Viac o téme: FrancúzskoIslamistaFarouk Ben Abbes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu